Centraleuropæisk indblik: Den ukrainske ”hær”

 

Illustrationesfoto: Donbas

Illustrationesfoto: Donbas

Den ukrainske hærs dårlige udrustning skaber diskussion i Polen. Skal man støtte Ukraine med våben eller med rådgivning og træning. Ukrainsk militærekspert peger på, at behovet for hjælp er stort

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen/Ukraine/Rusland: Krigen og borgerkrigen i Ukraine påvirker helt naturligt de lande, der grænser direkte op til Ukraine og Rusland. I Polen foregår drøftelser, om Polen skal støtte leverancer af våben til den ukrainske hær. Indtil videre forbliver det kun ved overvejelsen.Til gengæld er der stemning for at tilslutte sig kredsen af NATO-lande, der sender rådgivere og instruktører til Ukraine.

Står det til Jurij Butusov, ukrainsk militærekspert, er der nemlig hårdt brug for bistand. Han siger i et langt interview i ”Gazeta Wyborcza”, at situationen her og nu er katastrofal, hvilket kampene i Østukraine tydeligt viser.

Jurij Butusov peger på følgende:

  • den ukrainske hær gennemfører praktisk talt ingen militærøvelser,
  • 10 procent er ”frivillige patrioter”, som ønsker at kæmpe, men ikke er i stand til det
  • 10 procent af hæren er regulære professionelle
  • 40 procent er folk som har begrænsede kampevner, måske vil de kæmpe, men de bryder den militære disciplin,
  • 40 procent af soldaterne er direkte ubrugelige og har ingen som helst værdi når det gælder kamp, for disse 40 procent er hæren mest en base for forbrydelser, alkoholisme og plyndringer.

Jurij Butusov peger endvidere på, at de våben hæren råder over er for det meste forældede og at hæren er for opsplittet og dårligt skolet samt har brug for en helt anden organisation.

Ifølge Jurij Butusov vil 500-700 milloner dollar i militærstøtte fra Vesten kunne gøre en forskel i løbet af et par år.

Share This