Centraleuropæisk indblik: Den polske sensation

Præsidentpaladset i Warszawa  Foto: Ota Tiefenböck

Præsidentpaladset i Warszawa, hvem der skal flytte ind, bliver afklaret den 24. maj  Foto: Ota Tiefenböck

Det polske præsidentvalg blev en sensation og et chok for Komorowski

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Prognoserne før søndagens præsidentvalg i Polen forudså, at Bronslaw Komorowski ville få klart flest stemmer. Han må nu ud i en anden valgrunde. Det blev bestemt ikke et resultat af det polske præsidentvalg søndag, han havde ønsket.Meningsmålinger i England kunne ikke forudse valgresultatet, og det kunne de så sandelig heller ikke i Polen. Andrzej Duda, Ret og Retfærdighedspartiets kandidat, fik flest stemmer 34.8 procent, Komorowski kun 32.2 procent.

Der var op til valget en stor spænding om, hvor mange stemmer der ville gå til de ”antisystemiske” ( i protest) kandidater, især den ny stjerne, rockmusikeren Pawel Kukiz. Han fik i de polske mediers formulering et ”fænomenalt” resultat, hele 20.3 procent eller omkring det dobbelte af det meningsmålingerne forudså. Andre ”antisystem” kandidater fik tilsammen omkring 7 procent.

Anden valgrunde er således helt åben. Komorowski er måske alligevel favorit til at vinde anden valgrunde om 14 dage, men han kan ikke føle sig sikker. Præsidentvalgene i Slovakiet og Rumænien sidste år gav ikke sejr til de kandidater (Fico og Ponta), der fik flest stemmer i første runde, så heller ikke Duda kan føle sig sikker.

Meningsmålingerne før næste runde bliver formentlig taget med meget store forbehold! I valgkampen mellem Komorowski og Duda vil fronterne givetvis blive trukket endnu hårdere op end set før den 10. maj.

Duda vil uden tvivl skærpe retorikken og forsøge at få flest mulige stemmer fra de mange, der i første runde stemte ”antisystemisk”, dvs. i protest. At han fik flest stemmer, er i sig selv en sejr. Faren, set fra Duda’s stab, er at mange af de utilfredse bliver hjemme på sofaen ved anden valgrunde 24. maj.

Stemmeprocenten ved valget i går var historisk lav, blot 49 procent. Om Komorowski kan mobilisere flere i næste runde, får vi at se.

Valget søndag var et regulært chok. Det er også et chok for EU-systemet og for Angela Merkel, der bestemt ikke ønsker sig protest og nationalkonservative også i nabolandet Polen, et af de få EU-lande med fremgang økonomisk.

Tallene bygger foreløbigt på en exit poll søndag aften fra det polske IPSOS, men en anden exit poll fra TVN24, offentliggjort søndag ved midnat, giver henholdsvis 34,5 procent til Duda og 33,1 til Komorowski så resultatet ser ud til at blive bekræftet.

 

Share This