Centraleuropæisk indblik: Centraleuropa vurderer levevilkår

Visegrad landene

Visegrad landene

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen/Tjekkiet/Ungarn/Slovakiet: En meningsmåling gennemført af meningsmålingsinstitutter i de fire Visegrad-lande viser, at negative holdninger overstiger de positive, når det gælder vurderingen af den økonomiske og sociale situation.De fire lande kan i den forbindelse opdeles i to. I Polen og Tjekkiet er vurderingen af den økonomiske og sociale situation mest ”hverken god eller dårlig”. I Slovakiet og Ungarn er de negative holdninger mere iøjnefaldende. Polakkerne er mest tilfredse, mens ungarerne mest utilfredse.

Trods pæn økonomisk vækst er også mange polakker – ikke mindst unge – stærkt utilfredse med de etablerede politiske partier og den siddende regering, ledet af Borgerplatformen. Det kommer som en overraskelse for mange både i og uden for Polen.

Utilfredsheden og polariseringen kom stærkt til udtryk ved præsidentvalget tidligere på året og vil formentlig også kunne afspejles ved valget i oktober, hvor oppositionspartiet Ret og Retfærdighedspartiet ifølge de seneste meningsmålinger vil vinde regeringsmagten.

I Ungarn gavner utilfredsheden ikke socialister og liberale, men mest det højreradikale parti Jobbik.

Tabel: Vurdering af de materielle leveforhold, positive svar (stærkt positive+moderat positive), i procent

Polen:         46

Tjekkiet:     41

Slovakiet : 22

Ungarn:     13

Kilde: CBOS

Share This