Centraleuropæisk indblik: Babis afviser at være Putins ven

Andrej Babis  Foto: David Sedlecky

Andrej Babis Foto: David Sedlecky

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Tjekkiet: Andrei Babis, kaldt Tjekkiets ”mægtigste mand”, rigmand, finansminister, formand for partiet ANO og viceministerpræsident, afviser pure at han skulle høre til blandt ”Putins venner”, sådan som påstået af Anne Applebaum i ”Washington Post”. Det skriver det tjekkiske nyhedsbureau CTK.Applebaum henviser blandt andet til et møde under overskriften ”Dialogue of Civilisations” arrangeret af Vladimir Jakunin, ligesom Babis ifølge Applebaum har rejst kritik af sanktionerne over for Rusland og udtalt, at flygtningestrømmen fra syd udgør en større trussel end Rusland.

Babis peger på, at han støtter Tjekkiets EU og NATO medlemskab og de transatlantiske bånd.

Han afviser at have deltaget i ”pro-russiske” møder eller forhandlet med Putin selv, men han har erklæret EU ”for bureaukratisk” og sat spørgsmålstegn ved sanktionerne over for Rusland.

”Men er det at være ”Putin’s ven”, spørger Babis.

Babis mener heller ikke, at Ukraine vil være klar til EU-medlemskab, og han har sagt, at Rusland uundgåeligt skal have en eller anden grad af indflydelse i Ukraine.

På Applebaum’s liste over ”Putins venner” figurerer også tidligere præsident Václav Klaus og den nuværende Milos Zeman, der begge ikke viger tilbage for at forhandle med Putin.

Share This