Centraleuropæisk indblik: Ateisme i det katolske Polen

En kirke i Gdansk  Foto: Ota Tiefenböck

En kirke i Gdansk Foto: Ota Tiefenböck

 

Søren Riishøj_2Polen: I marts 2014 blev for første gang afholdt ”ateistiske dage” i Polen. Det spektakulære højdepunkt var skuespillet med scenen, hvor Kazimierz Lyszczynski, eks-jesuitten og sejm-medlemmet i 1689 blev henrettet for sit skrift ”Den ikke-eksisterende Gud”. Han var ateismens martyr.

I Polen har der også over de sidste år i flere byer været afholdt ateistiske marcher. Opråb om ateisme har mere end 20.000 støtter på internettet.

Det er i modsætning til for eksempel Tyskland og Danmark svært at måle ateisme via afvisning af medlemskab af kirken, da der ikke i Polen bliver betalt kirkeskat, og frameldte derfor ikke registreres.

Kun få, fem procent, erklærer sig åbent som ”ikke-troende”, men flere end før er nu troende ”på deres egen måde”. Givet er, at modsætningerne mellem troende og ikke-troende er blevet skærpet over de sidste år.

Ganske vist ser den kirkekritiske Palikot’s Bevægelse ikke ud til denne gang at klare spærregrænsen, men det har ikke mildnet tonen i debatten. En undersøgelse omfattende 7.500 ikke-troende viste i øvrigt, at det er blandt unge mellem 16 og 26 år, vi finder flest ikke-troende (54 procent), de fleste i de større byer.

Formelt tilhører det store flertal af ikke-troende stadig til kirken (88 procent). 10 procent deltager, måske under pres, i de kirkelige handlinger, mens 75 procent lader deres børn døbe.

Ateisme begrundes mest videnskabeligt og ud fra negative billeder af kirken, for eksempel skandaler og kirkens tætte relationer til Jaroslaw Kaczynski’s Ret og Refærdighedspartiet.

 

Share This