Centraleuropæisk indblik: Absolut flertal i polsk parlament?

Beata Szydlo, Polens måske kommende premierminister  Foto:Jarosław Roland Kruk

Beata Szydlo, Polens måske kommende premierminister Foto:Jarosław Roland Kruk

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: At dømme efter meningsmålingerne i Polen vil Ret og Retfærdighedspartiet kunne mønstre mellem 33 og 36 procent af stemmerne ved valget den 25. oktober.

Tallet kan måske endda være lidt mere, hvis vi kun tager de vælgere, der vil stemme og ved hvad de vil stemme.

Ifølge valgforsker Marek Markowski kan det være nok til at få absolut flertal i parlamentet, for valgsystemet favoriserer det største parti, og omfanget af stemmespild kan måske blive stort.

Kommer eksempelvis Forenet Venstre ikke i parlamentet, går måske 6-7 procent af stemmerne tabt og mange af de stemmer vil blive omsat i form af mandater til Ret og Retfærdighedspartiet.

Heller ikke det ny liberale parti ”Moderne Polen” og det ny socialdemokratiske parti ”Sammen”, der begge er imod Kaczynski’s parti, kan føle sig sikker på repræsentation.

Kommer der seks partier i parlamentet, vil Ret og Retfærdighedspartiet få omkring 214 ud af de 460 pladser i parlamentet, men med kun tre eller fire ser det meget anderledes ud.

Det betyder, at mønstret fra Ungarn kan måske gentage sig. Her fik Fidesz med 44 procent af stemmerne to tredjedels flertal i parlamentet.

Share This