Cameron på vej til Budapest

David Cameron  Foto: Chatham House

David Cameron Foto: Chatham House

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Ungarn: Torsdag aflægger den britiske premierminister David Cameron besøg i Budapest og vil her holde møder med kollegaen Viktor Orbán og præsident János Áder. Det ventes, at Cameron desuden vil besøge parlamentet, hvorefter der vil blive holdt pressekonference.Orbán holdt sidst et møde med Cameron i forbindelse med EU topmødet i Bruxelles i december, hvor mødet den 7. januar blev aftalt. Forhandlingerne om en mulig britisk aftale med EU vil naturligvis være et vigtigt punkt.

Der bor ikke så mange ungarere som polakker i Storbritannien, men i alle EU-landene i øst er der modstand mod at begrænse arbejdskraftens fri bevægelighed og reducere de sociale ydelser til migranter fra andre EU-lande.

Mange unge vil i 2016 forlade Ungarn og søge lykken i det ”gamle” Europa, uden tvivl vil en stor del vælge netop Storbritannien.

Maté Kanász-Nagy fra Miljøpartiet (LMP) mener således, at mellem 150.000 og 200.000 fortrinsvis unge vil emigrere i år og bringe det samlede antal ungarske ”økonomiske flygtninge” op over en million. Det vil ikke blot dreje sig om højtkvalificerede, men også om chauffører, folk i sundhedssystemet og i hotelbranchen.

Share This