Byggesag giver næring til etniske strid i Kosovo

Broen over Ibar i Kosovska Mitrovica deler byen til den serbiske og albanske del Foto: Ota Tiefenböck

Broen over Ibar i Kosovska Mitrovica deler byen til den serbiske og albanske del Foto: Ota Tiefenböck

Nye albanske byggeanlæg udløser uoverensstemmelser mellem albanere og serbere i Kosovska Mitrovica

Af Mathilde Laurent

MathildeKosovo: Endnu en gang blusser konflikten op mellem lokale serbere og Kosovo-albanere i kommunen, Kosovska Mitrovica, efter endnu et tilfælde, hvor albanske byggekonstruktioner er blevet standset. Det skriver den serbiske tv-station, B92.

Vrede, lokale serbere samt lokale myndigheder dukkede op i går i landsbyen, Brdjani, hvor anlægsbyggeriet fandt sted. Beslutningen om at standse byggeriet blev truffet i går, fredag den 20. marts, efter et møde mellem kommunens to borgmestre, Goran Rakic og Agim Bahtiri, som repræsenterer områdets henholdsvis serbiske og albanske indbyggere.

Ifølge Goran Rakic så var den pågældende byggeanlæggelse i Brdjani, i strid med reglerne, og man har derfor besluttet at diskutere sagen på et højere niveau i løbet af næste uge.

Det er ikke første gang, at byen oplever, at albanere forsøger at anlægge huse i et forsøg på at ændre den etniske struktur, som har manifesterede sig i området.

Kommunen og byen Kosovska Mitrovica, beliggende i det nordlige Kosovo, er en af de ældste byer i området og har længe været et symbol på den etniske splittelse mellem serbere og albanere, som præger bybilledet.

Floden Ibër deler byen mellem nord og syd, og i dag er den sydlige bydel stærkt præget af albanske indbyggere, imens den nordlige bydel er repræsenteret af serbiske indbyggere.

I forbindelse med Kosovo-krigen flygtede flere tusinde albanere fra det nordlige område af byen, som så sidenhen blev bosat af serbere.

Goran Rakic beskriver i gårdagens begivenheder som værende et forsøg på destabilisering og tilføjer dertil, at det vigtigste mål nu er at bevare fred og stabilitet i området.

Kilder: http://www.b92.net

Share This