Ad

Bydelen Neukölln i Berlin hårdt ramt af coronavirus, læger slår alarm.

Neukölln Foto- Fridolin freudenfett

Berlin er hårdt ramt, men man sætter ikke ind for alvor. Anderledes ser det ud i Tysklands næststørste by Hamburg

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Indtil videre har Berlin været relativt forskånet for corona. Men den seneste udvikling får læger og myndigheder til at slå alarm. Med 170 smittede pr. 100.000 indbyggere er bydelen Neukölln i Berlin rykket op som den største corona-hotspot overhovedet i hele Tyskland – det skriver mediet „Focus“.

Med 170 smittede pr. 100.000 indbyggere har den indvandringstætte og party-orienterede bydel Neukölln i Berlin vakt bekymring hos sundhedsmyndighederne. Det er det højeste antal smittede overhovedet i Tyskland i den forløbne uge. Og man forventer, at corona-smitten kommer ud af kontrol, da smitteopsporingen ikke længere fungerer. En af årsagerne skulle være, at folk opgiver falske data i de sedler, som man skal udfylde, hvis man besøger en restaurant eller knejpe i Berlin. 

Den helt eksakte årsag til det voldsomme udbrud kender man ikke, og de tyske medier er forsigtige. „Focus“ nævner de mange ungdommelige party-gæster i bydelen som en årsag, og dernæst er man inde på „storfamilier“. Nu ved enhver tysker, hvad det begreb dækker over. Flere medier i Berlin og i resten af Tyskland har i den seneste tid berettet om flere fester og begravelser i indvandrermiljøer med op til 300 deltagere som værende såkaldte „superspredere“.

I Berlin forventer man yderligere indskrænkninger eller nedlukninger. Det kommer muligvis til at ske i forhold til antallet af smittede i de enkelte bydele. Her står Neukölln, som er præget af mange unge og grupperinger, som bor i i de såkaldte „storfamilier“ tæt sammen i lejligheder, i første række. En total nedlukning eller en form for udgangsforbud relativt tidligt på dagen kan ikke udelukkes.

Berlin har ikke haft mulighed for at udføre kontrol, da politiet mangler mandskab. Lidt anderledes ser det ud i Hamburg, hvor politiet i den forgangne weekend gennemførte en større razzia. Således beretter „Hamburger Morgenpost“ (Mopo), at der stort set blev blæst højt og flot på afstands- og maskeregler i størstedelen af byen shisha-barer (vandpibebarer). Hamburgs politchef gik så vidt, at han sagde, at størstedelen af gæsterne i shisha-barerne er „uforbederlige“, da de blæser højt og flot på myndighedernes anvisninger.

Meget bedre var det ikke i forlystelseskvarteret omkring Reperbahn, hvor politiet afdækkede flere „corona-smugkroer“ i form af hemmelige danselokaler i baglokaler, hvor dørmanden pr. trykknap eller app sørgede for, at gæsterne forsvandt i en fart, hvis politiet var på vej.