Bulgarien og Grækenland: ny gaskorridor

Den bulgarske hovedstad Sofia  Foto: Ota Tiefenböck

Den bulgarske hovedstad Sofia Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Bulgarien/Grækenland: Grækenland og Bulgarien ventes inden for den nærmeste fremtid at underskrive en aftale om bygning af en gasledning, der skal forbinde de to lande og øge forsyningssikkerheden gennem at skaffe flere leverandørlande. Ledningen er en del af det system, der kaldes ”den sydlige korridor”, der skal sikre leverancer af gas fra det Kaspiske Hav til Europa.

Projektet koster anslået 100 mia. euro, og EU giver 45 mio. i støtte, da gassen ikke nødvendigvis kommer fra Rusland. Gasledningen er 180 km lang. Også det italienske selskab Edison er med i projektet.

Grækenland er interesseret i samtidig at få mere russisk gas. Ministerpræsident Alexis Tsipras ønsker at sprede importen af energi mest muligt, og i de planer indgår også aftaler med Rusland med gas leveret til Europa via Tyrkiet (projektet ”Turkish Stream”).

Tsipras mødes med Putin i forbindelse med Det Økonomiske Forum i St. Petersborg 18.-20. juni, og på det møde vil ”Turskish Stream” være et vigtigt punkt på dagsordenen.

Share This