Bulgarien indgår flygtningeaftale med Tyrkiet

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Bulgarien: Bulgarien er det første EU-land, der underskriver en særskilt protokol med Ankara om tilbagesendelse af illegale flygtninge til Tyrkiet. Det fremgår af analyse på hjemmesiden ”Balkan Insight”.

Aftalen træder i kraft i juni. Herefter vil Bulgarien kunne tilbagesende flygtninge og illegale immigranter, som har passeret den tyrkisk-bulgarske grænse. Dermed bliver der givet et klart signal til ”traffickers” og flygtninge, siger den bulgarske indenrigsminister Rumyana Rachvarova.

EU har forsøgt sig med en lignende tilbagesendelsesaftale med Tyrkiet. Gennemførelsen af aftalen afhænger dog af, om EU er enig om at give Tyrkiet tilstrækkeligt med modydelser, også i form af visumfrihed.

I det hele taget er Bulgarien godt i gang med at forstærke grænsen til Tyrkiet. Det sker gennem øget bevogtning, indsættelse af militær, og, ikke mindst, bygning af et 133 km. langt pigtrådshegn.

I forbindelse med den sidste uges debat om tvungne kvoteordninger har ministerpræsident Boyko Borissov erklæret sig villig til at modtage de omkring 1200 flygtninge, EU forlanger, men han ved formentlig, at ikke mange af dem vil forblive i Bulgarien, hvilket Borisov selv åbent har erkendt.

I forbindelse med den sidste obligatoriske EU-kvotefordeling har Bulgarien indtil nu kun modtaget to flygtninge, og den ene har endda allerede valgt at rejse videre til det rigere Vest-Nordeuropa.

Bulgarien er målt efter BNP EU’s fattigste land.

Share This