Bronislaw Komorowski måske på vej tilbage i politik

Bronislaw Komorowski tabte i præsidentvalget til Andrzej Duda. Foto: Platforma Obywatelska RP

Bronislaw Komorowski tabte i præsidentvalget til Andrzej Duda. Foto: Platforma Obywatelska RP

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Efter det overraskende valgnederlag ved præsidentvalget sidste år forsvandt Bronislaw Komorowski fra polsk politik, i hvert fald for en periode. Han havde et naturligt behov for at slikke sårene og finde sit nye ståsted, men nu har han over de sidste måneder rejst rundt i Europa og derudover engageret sig i den private læreanstalt ”Collegium Civitas”.

Komorowski ønsker nu at oprette sin helt egen platform. Han har i hvert fald oprettet sit eget institut i Warszawa, som vil beskæftige sig med international politik, økonomi og forsvar. 140 tog del i åbningen, deriblandt Borgerplatformens leder Grzegorz Schetyna.

Rychard Petru, leder af ”Moderne Polen” var ikke til stede; forholdet mellem Petru og Komorowski har aldrig været godt. Nogle venter, at Komorowski ønsker at blive en samlet skikkelse for oppositionen, både for partierne og den udenomsparlamentariske bevægelse Komiteen for Forsvar af Demokratiet (KOD).

Lov og Retfærdighedspartiets hårde offensiv og euroskepticisme kan måske med tiden bringe oppositionen tættere sammen. Komorowski vil formentlig bakke op om de civilsamfundsgrupper eller ”borgerklubber”, som Borgerplatformen agter at oprette. Den parlamentariske platform er ikke tilstrækkelig.

Det er den udbredte opfattelse, i hvert fald i Borgerplatformen, at flertallet af polakker med tiden vil værdsætte Komorowski’s embedsperiode højere og således fortryde, at de sidste år valgte Andrzej Duda til præsident.

Share This