Brexit: – Putin må være glad

Vladimir Putin Foto: Kremlin

Vladimir Putin Foto: Kremlin

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Rusland: Rusland forholdt sig tilbageholdende, udviste “strategisk tavshed” under valgkampen op til folkeafstemningen om britisk EU-medlemskab, skriver Alexander Baunov for “Carnegie Endowment Mocow Center”. Putin mente tydeligvis, at indblanding ville blive brugt imod ham.

Rusland og Vladimir Putin blev dog til gengæld brugt af David Cameron under valgkampen, hvor han erklærede, at “Putin might be happy”, dersom briterne vælger at forlade Unionen. Men lige meget hjalp det jo. Tidligere amerikanske ambassadør i Rusland Michael McFaul erklærede, da resultatet forelå, at Putin er en “vinder”.. Og den holdning er meget udbredt i Vesten.

Efter valget har Putin været mere åben og udtalt, at udfaldet var et resultat af den britiske regeringens arrogance og mangel på evne til at løse centrale spørgsmål. Putins forhold til Storbritannien har klart ændret sig til det værre over tid.

Det begyndte ellers godt under Tony Blair, Putins første udlandsbesøg gik til netop Storbritannien. Siden har Putin følt sig tilsidesat og provokeret. Storbritannien begyndte således at give husly til russiske oligarker, der var fjender af Putin og derfor havde valgt landflygtigheden, eksempelvis Boris Berezonsky og Alexander Litvinenko.

Storbritannien er også gået ind for den hårde linje når det gælder sanktionerne mod Rusland og styrkelsen af NATOs østflanke og tilsidesat russiske interesser i fx Mellemøsten. Derfor begræder Rusland ikke Brexit, uanset at en af følgerne er yderligere fald i olieprisen. Rusland ønsker en stabil men multipolær global orden, om Brexit vil bidrage hertil er dog tvivlsomt.

EU og “Europa” har indtil nu været et “himmelrige” for de nabostater, der modsætter sig russisk indflydelse, fx Ukraine og Georgien. Med Brexit er den europæiske option blevet mindre attraktiv.

Da vores imperium (Sovjetunionen) gik under jublede I, hvorfor skal vi ligefrem begræde, at jeres eget (EU) er ved at gå under, lyder det fra Rusland.

Rusland har altid, siger McFaul, haft et blandet forhold til EU, kold krig eller ej. Et af problemerne er, at Rusland har haft svært ved at begå sig i EU systemet og forstå, hvem der skal forhandles med. Det er Rusland bestemt ikke alene om at have. Derfor har Kreml altid foretrukket at forhandle med hvert enkelt EU-land for sig.

Share This