Brexit kan svække tjekkisk økonomi, men kan også have positive sider

Den tjekkiske hovedstad Prag Foto: Ota Tiefenböck

Den tjekkiske hovedstad Prag Foto: Ota Tiefenböck

Tjekkiet: Hvis briterne vælger at forlade EU, vil det formentlig få konsekvenser for Tjekkiets økonomiske vækst. Det siger økonom Viktor Zeisel fra den tjekkiske bank Komercni Banka til nyhedsserver Aktualne.

Han mener, at Tjekkiet vil føle konsekvenserne dels på grund en svækket efterspørgsel for tjekkiske eksportvarer i Storbritannien, dels på grund af en økonomisk opbremsning i hele EU. Det vil ifølge ham i værste fald kunne mærkes i op til 10 år og vil maksimalt svække Tjekkiets økonomiske vækst med 0,4 procent årligt.

”Vi har ganske stærke handelsforbindelser til Storbritannien, som er koncentereret især i maskinindustrien. Tjekkisk økonomi er er lille, åben og eksportbaseret og har svært ved at erstatte sine eksportmarkeder, siger Viktor Zeisel og tilføjer, at eksport til Storbritannien er to procent af den samlede tjekkiske eksport.

Viktor Zeisel peger dog også på et område, hvor Tjekkiet kunne profitere af en eventuel Brexit. Britiske investeringer i Tjekkiet vil ifølge ham muligvis stige, da mange britiske virksomheder vil have et ønske om at slå sig ned i EU og vil betragte Tjekkiet, som en oplagt mulighed.

”Tjekkiet er et af de billige lande med kvalificeret arbejdskraft og har en ideal geografisk placering midt i Europa. Tjekkiet ligger på vej mod øst, men er et vestligt land med europæisk lovgivning, siger Viktor Zeisel. ota

Share This