Bragende julebifald og røde ører

12932719_1755875884698839_1607932423626495969_n

 

En julehilsen i polsk statsradio vækker stor opmærksomhed.  Uhørt kritik af den nuværende politiske ledelse i statsmedierne.

 

Kim Af Kim Halling Mortensen

Hundredvis af journalister og kulturpersonligheder er blevet fjernet fra statslig polsk radio og tv siden PiS (Lov og Retfærdighed) kom til magten i Polen. Programmerne skal have nationalpatriotisk karakter og til det job foretrækkes folk med enten partibogen i orden eller en beviselig venlig indstilling til PiS  og lignende nationalkonservative organisationer.

Helt er det dog endnu ikke lykkedes at lukke alle huller.  Midt i en udsendelse med julehilsner i polsk radios tidligere voldsomt populære program 3 – Trójka – dukkede violinisten Filip Jaślar – fra den musikalsk-humoristiske strygekvartet MoCarta – op med en julehilsnen,  der deles i stor stil på de sociale medier.  Jeg har her forsøgt at oversætte den så godt og frit som muligt.  Uden garanti for fejlfrihed. Leg med ord kan især være svære at oversætte.  Håber dog at læserne kan bidrage med at korrigere evt. fejl.  Derfor vises også den polske original.

“Ile igieł na choince, ile w karpiach ostrych ości, tyle niechaj łez popłynie, łez wzruszenia i radości. Rozmawiajmy, wspominajmy, bardzo cieszmy się bombkami i wsłuchajmy się uważnie, kogo już tu nie ma z nami”

“Niech makowce toną w lukrze, niech nas z barszczu uszka parzą i śpiewajmy hej, kolędy, tak by nas usłyszał zarząd. A Jezuska malutkiego prośmy, niech nam rękę poda, by nikt w naszym Polskim Radiu bać nie musiał się Heroda”

“Lad følelsernes og glædernes tårer få frit løb. I antal som der er nåle på juletræet og ben i karpen. Lad os tale sammen. Lad os mindes.  Lad os frydes meget over træets kugler og lad os lytte opmærksomt til dem,  der ikke længere er iblandt os her” 

“Lad birkeskagen drukne i glasuren og må pirogger dampes i rødbedesuppen.  Et hey skal gjalde og så synger vi julesalmer så højt,  at ledelsen hører os.  Lad os bede det lille Jesusbarn om at række os hånden,  så ingen i den Polske Radio længere skal frygte Herodes”

Glædelig Jul. Og lad os håbe, at den polske violinist må fortsætte med at optræde i statsradiofonien.

 

Share This