Bosniske serbere sagde ja til kontroversiel nationaldag

Republika Srpskas præsident Milorad Dodik Foto: Demokratska-stranka-ds

Republika Srpskas præsident Milorad Dodik Foto: Demokratska-stranka-ds

Bosnien-Herzegovina: Bosniske serbere i Republika Srpska stemte ved søndagens folkeafstemning et overvældende ja til at holde nationaldag den 9. januar, skriver Balkan Insight.

De første resultater, efter optæling af 71 procent af stemmerne, viser, at 99,79 procent af indbyggerne i Republika Srpska har stemt ja ved afstemningen.

Søndagens folkeafstemning betegnes som kontroversiel af bosniske myndigheder og det internationale samfund, da dagen den 9. januar, er dagen, hvor bosniske serbere i 1992 erklærede sig for selvstandige og begyndte etniske udrensninger, som førte til en krig i Bosnien-Herzegovina.

Folkeafstemningen er blevet erklæret som forfatningsstrig af Bosnien-Herzegovinas forfatningsdomstol, som betegner den som diskriminerende overfor Bosnien-Herzegovinas bosniske og kroatiske befolkning. Den betegnes ligeledes til at krænke Dayton aftalen, som afsluttede krigen i Bosnien-Herzegovina og resulterede i oprettelsen af Bosnien-Herzegovina.

Bosniske politikere frygter, at Republika Srpska folkeafstemning søndag, kan være det første skridt til, at Srpska vil løsrive sig fra Bosnien-Herzegovina. ota

Share This