Borisov danner ny regering i Bulgarien

Bojko Borisovs parti GERB vandt parlamentsvalget i Bulgarien  Foto: Vammpi

Bojko Borisovs parti GERB vandt parlamentsvalget i Bulgarien Foto: Vammpi

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Bulgarien: Bojko Borisov ser ud til at ville kunne danne en regering i Bulgarien sammen med partiet forenede Patrioter. Det vil i givet fald være tredje gang, han få overdraget den opgave. Forenede Patrioter er en nationalistisk gruppering, bestående af VRMO, Ataka og Den Nationale Front For Bulgariens Frelse, og som sådant en kontroversiel spiller på den politiske scene.

Under valgkampen gennemførte partiet aktioner langs den bulgarsk-tyrkiske grænse for at forhindre tyrkere i at nå frem til at stemme ved valget på ét af de tyrkiske mindretalspartier, DOST og Bevægelsen for Friheder og Rettigheder. Kun sidstnævnte parti klarede spærregrænsen på de fire procent. Forenede Patrioter fik ved valget den 26. marts 9.4 pct. af stemmerne, GERB fik 33.4 pct.

I 2014 betragtede Det Europæiske Folkeparti, sammenslutningen af centrum-højrepartier i Europa, Forenede Patrioter som en ”uacceptabel” samarbejdspartner; ikke desto mindre ser partiet nu ud til at blive regeringsbærende. GERB vil få ministerpræsidentposten, de øvrige ministerier er endnu ikke fordelt.

Share This