Berlin: Store tab til CDU og SPD, sejr til AfD

TAZ' forside 19. september 2016

TAZ’ forside 19. september 2016

Af Uffe Gardel

Uffe

Er rød-grøn-rød det nye alternativ for Tyskland? Sådan ser venstrefløjsavisen TAZ det i sin mandagsudgave oven på et lokalvalg i Berlin, som har givet store tab til de regerende partier SPD og CDU, og sikret AfD over 14 procent.

Med dette valg er det blevet understreget at den nye kraft i tysk politik – AfD eller Alternative für Deutschland – er betydelig og ikke kan ignoreres. Her og nu skal AfD dog ikke regne med at komme til magten, for selv om den hidtidige rød-sorte koalition af SPD og CDU har mistet sit flertal, så er der andre muligheder – ikke mindst den centrum-venstrekoalition af SPD, die Linke og die Grüne, som avisen TAZ altså peger på som et alternativ.

I kanslerkontoret må man have fået yderligere at tænke over. Resultaterne for både SPD og CDU er historisk ringe: De har hver tabt seks-syv procent, og aldrig tidligere i efterkrigstiden har de to store folkepartier fået så dårlige valg i Berlin. Og AfD er næsten på størrelse med CDU, die Linke og die Grüne.

Trods tabene har SPD halvvejs vundet, fordi SPD-eren Michael Müller vil kunne fortsætte som borgmester – med mindre der da måtte bryde et oprør ud blandt SPD’erne, som afsætter ham. Søndag aften var der dog – mig bekendt – ingen tegn på oprør i SPD.

“Taberne fejrer deres sejr”, lyder en overskrift i Frankfurter Allgemeine Zeitung, mens Süddeutsche Zeitungs politiske redaktør, Heribert Prantl, kalder AfD’s succes for “et alarmsignal” eller “wake-up call”:

“Det er ingen selvfølgelighed, at samfundet bliver ved med at være liberalt. Det er heller ingen selvfølgelighed at mindretal (og her handler det ikke kun om flygtninge) bliver ved at være respekterede. Og det er heller ingen selvfølgelighed at demokratiet bliver ved at være elsket af alle.”

Prognose kl. 23.47. Kilde: ARD

Prognose kl. 23.47. Kilde: ARD

Share This