Belastende notat om Walesas samarbejde med kommunisterne offentliggjort

Lech Walesa i 1980 Foto- Giedymin Jabłoński

Lech Walesa i 1980 Foto- Giedymin Jabłoński

Polen: Den polske nationale Institut for erindring (IPN) offentliggjorde mandag en håndskrevet notat fra 1970, som angiveligt beviser, at Solidaritets leder og efterfølgende polsk præsident, Lech Walesa, har været informant for den kommunistiske sikkerhedstjeneste. Det skriver Polskie Radio.I det håndskrevne notat, som er underskrevet af Lech Walesa står der ifølge IPN blandt andet:

”Jeg forpligter mig til at samarbejde med sikkerhedstjenesten og at afdække og bekæmpe fjender af Folkerepublikken Polen. Jeg forpligter mig til at holde det faktum, at jeg samarbejder med sikkerhedstjenesten strengt fortroligt og heller ikke at afsløre det for min familie.”

En lang række dokumenter, som bringer nye oplysninger om Lech Walesa’s rolle som agent for den kommunistiske sikkerhedstjeneste blev fundet i afdøde tidligere indenrigsminister Czeslaw Kiszczak’s hjem og indholder udover det omtalte notat ifølge IPN også oplysninger om udbetalte betalinger for Lech Walesas tjenester for sikkerhedspolitiet. ota

Læs mere om sagen:

Arkivmateriale om Walesa’s rolle som agent for kommunisterne dukket op

Lech Walesa afviser samarbejde med sikkerhedstjenesten, men indrømmer fejl

 

Share This