Avis: München-morder var højreekstremist

Olympia-Einkaufszentrum, München. Foto: Gamsbart

Olympia-Einkaufszentrum, München. Foto: Gamsbart

Ali David Sonboly, massemorderen fra München, var højreekstremist. Det skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung onsdag på grundlag af kilder tæt på gerningsmanden og på politiet.

Den 18-årige iransk-tysker var ifølge avisen præget af et højreekstremistisk verdensbillede, og han betragtede det som “en udmærkelse” at han var født samme dato som Hitler – 20. april. Uanset at han var muslim, og ikke af tysk afstamning, så betragtede han sig som “arier”.

Politiet går i sin efterforskning ud fra at Sonboly var drevet af racistiske motiver, og at han målrettet er gået efter ofre med udenlandsk baggrund. Alle hans ni ofre havde indvandrerbaggrund, og han kunne sagtens have myrdet langt flere, hvis han bare havde skudt i flæng, for han havde 300 skud ammunition på sig.

Det er tidligere blevet oplyst, at han havde efterladt sig et manifest af en art i stil med den norske højreekstremistiske massemorder Anders Bering Breivik. Der er ikke fremkommet noget nærmere om indholdet af manifestet.

Terrorhandlingen begyndte kort før klokken 18 fredag den 22. juli, på femårsdagen for Breiviks massemord på Utøya. Hele byen var lammet i otte timer, befolkningen blev bedt om at holde sig inden døre, veje var spærret af, og al offentlig transport var indstillet, mens politiet jagtede gerningsmanden eller gerningsmændene. Sent om aftenen viste det sig at Sonboly havde skudt sig selv.

U.G.

 

 

Share This