Avis: Hvem har fået beslaglagte penge efter Janukovitj? Porosjenkos venner.

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Ukraine: Hvor er de mange værdier beslaglagt efter Ukraines tidligere præsident Viktor Janukovitj flygtede fra Ukraine? Hos venner af landets nuværende præsident Petro Porosjenko, skriver den ukrainske avis Ukrainskaja Pravda.

Porosjenko lovede ellers ved sin indsættelse som landets præsident, at penge og andre værdier beslaglagt efter Viktor Janukovitj skulle gå til ” militæret og det ukrainske folk”. Ukrainskaja Pravda citerer direktør for Anti-korruptionscenter Darina Kalenjuk, og afslører, at ”Janukovitjs milliarder” hovedsageligt blev brugt til støtte af Porosjenkos venner, som driver landets største landbrug.

Janukovtjs penge skulle ifølge en regeringsdekret bruges 25,9 procent på militæret, 51,8 procent på regional udvikling og 22 procent på landbrugsstøtte.

Disse blev dog ikke brugt på mindre landbrug og landsbyfolk, men hovedsageligt på landbrug imperier af Jurij Kosjuk og Oleh Bachmatjuk., som henholdsvis har modtaget 31 millioner dollars og 5,6 millioner dollars.

Avisen konstaterer ironisk, at Kosjuk, som tidligere har haft en fremtrædende plads i præsidentens administration, har brug for statsstøtte, da han kun ejer en Versailles-lignende palads ved Kijev, et skib og et fly. Bachmatjuk har flere gange gået konkurs og skylder den ukrainske stat milliarder af hrivniya.

Ukrainskaja Pravda konstaterer derudover, at det er uklart på hvilket lovgrundlag Ukraine beslaglagte værdierne efter Janukovitj. Sagen bliver behandlet af Den Europæiske Domstol og Ukraine kan risikere at skulle tilbagebetale milliarder tilbage til Janukovitj. ota

Share This