Asylsøgere tilstår opdigtede forbrydelser

Ifølge flere tyske medier får frygten for hjemsendelse i stigende grad asylsøgere til at tilstå opdigtede forbrydelser. Alene i München har der været 150 tilfælde i det forløbne år.

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Ifølge tysk lov bliver man ikke hjemsendt, hvis der er dødsstraf i hjemlandet for en given forbrydelse. Det får i stigende grad asylsøgere til at ty til opdigtede forbrydelser i håb om at opnå asyl, skriver tyske medier.

Ofte angiver asylsøgere, at de tilhører politiske grupperinger eller IS og dermed står til dødsstraf i hjemlandet. Andre eksempler er tilståelse af drab. Således har en flygtning berettet, at han blev bortført af Taliban og dernæst slog vagtmanden ihjel. En anden har tilstået, at han begik et rovmord som ung.

Sagerne skal dog efterforskes i henhold til gældende tysk lov, og gerningsmændene slipper ikke for retsforfølgelse i Tyskland, hvis der er hold i påstandene – noget som ofte er meget vanskeligt at efterforske.

Ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung var et af de mere bizarre eksempler en asylsøger fra Vestafrika, som hævdede at have dræbt sin svigerindes elsker. Angiveligt skulle han stå til dødsstraf eller familiens hævn, hvis han vendte tilbage til landsbyen. Da det gik op for manden under afhøringen, at han stod til fængsel i Tyskland, indrømmede han, at hele historien var opspind. I virkeligheden havde manden slet ikke en svigerinde.

Ifølge DPA har Sachsens justitsminister Sebastian Gemkow (CDU) advaret mod falske tilståelser og lagt vægt på, at man i så fald må regne med at blive straffet.

Share This