Ad

Anerkendt britisk historiker forbudt i Ukraine

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Ukraine: Den britiske historiker Antony Beewors russiske oversættelse af bogen Stalingrad er blevet forbudt i Ukraine på grund af sin beskrivelse af en henrettelse af jødiske børn af ukrainske nationalister, skriver The Guardian.

Formand for den ukrainske statsorgan for bedømmelse af trykte udgivelser, Sergej Olejnik betegner passagen om henrettelsen af 90 jødiske børn af ukrainske nationalister som en provokation. Antony Beewors har ifølge ham baseret i sin research af hændelsen på utroværdige sovjetiske kilder.

Det afviser Beewors, som henviser til, at hans research af hændelsen er baseret på materialer af den tyske militærmand Helmuth Groscurth publiceret i Frankfurt i 1970. Han understreger at det ligeledes står opført på kildelisten i bogens både engelske og russiske udgave.

Antony Beewor har angiveligt rettet henvendelse i sagen til den britiske ambassade i Kijev og forlanger en officiel undskyldning fra Sergej Olejnik samt at bogen bliver tilladt i Ukraine.

Ukraine vedtog i 2016 en lov som forbyder russiske bøger med antiukrainsk indhold. Det er op til en statsorgan at bedømme, hvad antiukrainsk indhold er. ota