Andrzej Duda på statsbesøg til Ukraine

Polens præsident, Andrzej Duda Foto: Lukas Plewnia

Polens præsident, Andrzej Duda Foto: Lukas Plewnia

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen/Ukraine: Den 14-15. december besøger Andrzej Duda Ukraine. Det meddeler ”Polskie Radio” iflg. Interfax Ukraine med reference til ministeren for præsidentens kontor for udenrigsanliggender, Krzysztof Szczerski. Det bliver præsidentens sidste udlandsrejse i 2015.

Under sit besøg vil Duda mødes med Ukraines præsident Petro Porosjenko og repræsentanter for det polske mindretal i Ukraine.

Der har været en del spekulationer i Polen om, hvordan forholdet mellem Ukraine og Polen vil udvikle sig under den nye regering og præsident.

Det vakte således debat, at Duda kort efter sin valgsejr undlod at mødes med Porosjenko, da han var i Polen i forbindelse med overværelse af en fodboldkamp. Ukraine fik heller ikke megen omtale i Szydla’s åbningstale i parlamentet.

Det er ingen hemmelighed, at Lov og Retfærdighedspartiet, det nye regeringsparti, har sværere ved at acceptere de nationalistiske udmeldinger fra Kijev-regeringen og Bandera-kulten i Ukraine. Men Polen vil, modsat for eksempel Ungarn under Viktor Orbán, helt sikkert fastholde den hårde linje over for Rusland. Herunder kræve at EU opretholder sanktionerne over for Rusland, der ikke er populære i alle EU-lande.

Alene derfor vil Duda sikkert begrænse kritikken af den stigende nationalisme i Ukraine. Polens forhold til Tyskland og Frankrig er allerede blevet forværret med den ny regering i Polen.

Share This