Andrzej Duda på statsbesøg til Ukraine

Andrzej Duda overtog præsidentposten den 6. august Foto: Archiwum Kancelarii Prezydenta RP

Andrzej Duda overtog præsidentposten den 6. august Foto: Archiwum Kancelarii Prezydenta RP

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Ukraine/Polen: Den 14-15. december besøger Andrzej Duda Ukraine. Det meddeler ”Polskie Radio” ifølge Interfax Ukraine med reference til ministeren for præsidentens kontor for udenrigsanliggender, Krzysztof Szczerski. Det vil være præsidentens sidste udlandsrejse i 2015.  Under sit besøg vil Duda mødes med Ukraines præsident Petro Porosjenko og repræsentanter for det polske mindretal i Ukraine.

Der har været en del spekulationer i Polen om, hvordan forholdet mellem Ukraine og Polen vil udvikle sig under den nye regering og præsident.

Det vakte i hvert fald debat, at Duda kort efter sin valgsejr undlod at mødes med Porosjenko, da denne var i Polen i forbindelse med overværelse af en fodboldkamp. Ukraine fik heller ikke megen omtale i Szydlo’s åbningstale i parlamentet.

Det er ingen hemmelighed, at Lov og Retfærdighedspartiet, det nye regeringsparti, har sværere ved at acceptere de nationalistiske udmeldinger fra Kijev-regeringen og Bandera-kulten i Ukraine.

Men Polen vil, modsat for eksempel Ungarn under Viktor Orbán, helt sikkert fastholde den hårde linje over for Rusland, herunder kræve at EU opretholder sanktionerne over for Rusland, der ikke er populære i alle EU-lande. Alene derfor vil Duda sikkert begrænse kritikken af den stigende nationalisme i Ukraine. Polens forhold til Tyskland og Frankrig er allerede forværret med den ny regering i Polen.

Share This