Amerikanske senatorer kritiserer Polens regering

John McCain er en af de tre senatorer, som kommer med kritik af Polen Foto: Dreamstime

John McCain er en af de tre senatorer, som kommer med kritik af Polen Foto: Dreamstime

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen/USA: Præsident Obama og det amerikanske udenrigsministerium har indtil nu været tilbageholdende med kritik af Polens nye regering og dens politik. Det har derfor vakt opsigt at tre fremtrædende senatorer, John McCain, Dick Durbin og Ben Cardin i et åbent brev har kritiseret den ny polske regering med direkte henvisning til landets nye medielov og indgrebene over for forfatningsdomstolen.

McCain er republikaner og tidligere præsidentkandidat, Durbin viceformand for den demokratiske gruppe i Senatet og i den engelske jargon ”indpisker” (”whip”). Begge hører iflg. den polske journalist Mariusz Zawadski til den absolutte politiske ”superliga” i Washington.

Durbin var sidste år i Warszawa, hvor han bl.a. mødtes med daværende forsvarsminister Tomasz Siemoniak og Krzystof Szczerski, dengang rådgiver for Andrzej Duda, og i dag minister i præsident Andrzej Duda’s kancelli. MacCain er kendt for sine mange rejser i Central- og Østeuropa, ikke mindst efter udbruddet af den ny kolde krig med Rusland, på hvilke han har plæderet for den hårde linje over for Putin.

De tre underskrivere fremhæver i brevet de traditionelt meget nære forbindelser mellem USA og Polen. At det amerikanske udenrigsministerium og præsidenten går mere forsigtigt frem skyldes, at NATO i juli måned afholder et vigtigt topmøde i netop Warszawa. I den forbindelse afholdes der en lang række forberedende møder.

Den polske regering har slet ikke udtalt sig om de tre senatorers brev.

Share This