Albaniens kommunistiske fortid skal frem i lyset

 

Den albanske parlamentsbygning i Tirana  Foto: Ota Tiefenböck

Den albanske parlamentsbygning i Tirana Foto: Ota Tiefenböck

Albanien vil løfte sløret for landets kommunistiske fortid og vil offentliggøre en række tidligere hemmelige dokumenter.

Af Mathilde Laurent

MathildeAlbanien: Det albanske parlament har godkendt et lovforslag, som gør det muligt at offentliggøre dokumenter fra landets tidligere kommunistiske regime. Det skriver nyhedsbureauet, Independent Balkan News Agency.

I de seneste uger har lovforslaget været oppe og vende i parlamentet. Derudover er der kommet en meningsmåling foretaget i perioden fra den 13.-23. januar af den såkaldte Konrad Adenauer Fond i samarbejde med Institut for integration for tidligere politiske dissidenter i Tirana.

Meningsmålingen viste, at 83% af de adspurgte var positivt stemt for, at man åbner dokumenterne op for offentligheden. Størstedelen af de adspurgte ønsker også, at den offentlige sektor skal renses for tidligere kollaboratører, som var linket til det hemmelige politi, Sigurimi.

Vedtagelsen af lovforslaget har dog været længe undervejs, da man har diskuteret hvilke konsekvenser en sådan offentliggørelse kunne føre med sig. Man har frygtet, at det ville betyde en forøgelse af vold og interne hævnaktioner i den albanske befolkning.

Men ifølge landets premierminister, Edi Rama, er det nødvendigt at grave disse minder op.

”Med offentliggørelsen af disse dokumenter ønsker vi at give de kommende generationer mulighed for at forstå deres forældres, deres bedsteforældres – og deres lands historie,” siger Edi Rama.

Med Tyskland som forbillede ønsker man nu i Albanien at løfte sløret for hemmeligholdte statsdokumenter, som strækker sig fra årene 1944-1999. Landets minister for Ungdom og social velfærd, Erion Veliaj, priser den tyske model og kalder det ”den mest succesfulde gennemføring af åbenhed og gennemsigtighed” hvad angår offentliggørelsen af sådan dokumenter.

På samme vis ønsker den albanske regering nu at skabe gennemsigtig til deres eget lands historie.

Kilde: Balkaneu.com

Share This