Advarsler omkring russisk militærøvelse var fake news og vestlig disinformation

Russiske militære køretøjer Foto: Alfred Nosik

Den russisk-hviderussiske militærøvelse Zapad-2017 udløste ikke Tredje Verdenskrig, men var derimod et bevis på, at vi i Vesten i lighed med Rusland også spreder disinformation 

Af Ota Tiefenböck

Den russisk-hviderussiske militærøvelse Zapad-2017, som i denne uge sluttede i Rusland og Hviderusland, udløste hverken Tredje Verdenskrig eller et russisk angreb på Baltikum og Polen, sådan som flere militære eksperter og vestlige medier advarede om.

En lang række betydningsfulde personer og verdens anerkendte medier advarede ellers imod øvelsen. NATO general Ben Hodges var bange for at øvelsen var en trojansk hest, NATO generalsekræter Jens Stoltenberg var bekymret, Ukraines præsident Petro Porosjenko og en lang række andre politikere og eksperter var overbeviste om Ruslands aggressive planer.

De fleste danske og vestlige medier var mere eller mindre sikre på, at op imod 100.000 soldater vil deltage ved øvelsen, og altså ikke kun de ca. 13.000, som det blev meddelt fra Rusland. Rusland vil blot undgå at invitere udenlandske observatører til deltage ved øvelsen, blev der givet udtryk for.

Hvad skete der så? Intet. Tredje Verdenskrig er ikke brudt ud og hverken Polen, Ukraine eller de baltiske lande er blevet angrebet af Rusland. Alt tyder desuden på, at antallet af soldater, der deltog ved øvelsen ikke er blevet overskredet, og at russiske soldater, der deltog ved øvelsen i Hviderusland nu er på vej hjem til Rusland. Rusland har blot afholdt en militærøvelse, på samme måde, som NATO afholder militærøvelser.

Hvordan kan det være og hvad skyldes det, at vesteuropæiske politikere og medier, som altid er så hurtige til at stemple russerne for disinformation og fake news, har tegnet et så urealistisk billede af den russiske øvelse? Hvem og til hvis formål spreder falske informationer, som medierne ganske ukritisk overtager uden at stille spørgsmålstegn ved dem?

Rusland har ulovligt annekteret den ukrainske halvø Krim og undertrykker krimtatarerne på halvøen. Rusland er uden tvivl engageret i krigen i Østukraine. Det er denne russiske aggression, vi i Vesteuropa burde koncentrere os om og ikke tillade at den drukner i alle mulige russiske hypotetiske angreb. At tegne fjendebilleder og piske en stemning op, har kun en vinder, og det er våbenindustrien. Tabere er der til gengæld rigtig mange af. Det er de almindelige russere, vesteuropæere og det er befolkningen i hele verden.

Share This