95 mia.euro skal hjælpe tyskerne med at klare energikrisen

Brandenburger Tor i Berlin Foto: Pedelecs

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Tyskland vedtager hjælpepakke til en værdi af 65 mia. euro. Det er den tredje pakke, og det samlede beløb er nu oppe på 95 mia. euro. Forslaget går i første række ud på flere skattelettelser for pensionister og lavtlønsmodtagere samt et skattefradrag for at arbejde hjemmefra.

1. december får pensionister et engangsbeløb på 300 euro til dækning af højere udgifter til varme og el. Det samme beløb er tidligere vedtaget for alle, som er i arbejde. Fremover skal der gælde en basispris for strømforbrug. Dvs. at regeringen agter at garantere eller kompensere for et „normalforbrug“, men bruger man mere strøm og varme, skal man selv betale. Derudover får kontanthjælpmodtagere eller modtagere af noget, der svarer til dansk boligsikring, et engangsbeløb på op til 500 euro.

Endelig overvejer regeringen en forlængelse af 9 euro-billetten til offentlig transport – dog kun lokaltrafik og regionaltog – som var gældende i juni, juli og august. Detaljerne er ikke forhandlet på plads. Der tales om et beløb på 49-49 euro for et månedskort. Tyskland overvejer at indføre en form for borgerløn fra næste år – eller en basal grundindkomst for enlige. Den skal hæves til 500 euro fra de nuværende 449 euro. Dertil kommer en væsentlig forhøjelse af børnetilskud. Tallet er endnu ikke kendt.

Vigtigst er nok, at man fremover ikke risikerer at blive sat ud af sin bolig, hvis man ikke kan betale de stærkt stigende el- og varmepriser. Det kræver en særlig lovændring, og de nærmere detaljer kendes ikke.

Allervigtigst er dog nok, at regeringen vil gennemføre en begrænsning for energiselskabernes profit og adskille priserne på gas og el. De stærkt stigende elpriser skyldes hovedsageligt, at en del af elproduktionen stammer fra værker, som bruger gas, og flere selskaber afregner ud fra den højeste pris på markedet uden at kompensere for billigere strøm fra f. eks. vedvarende energikilder som vindmøller, solanlæg og vandkraft. Endvidere forventes det, at kulkraftværkerne for alvor kommer i gang igen, og de producerer el til en væsentligt lavere pris. Den videre drift af de tyske atomkraftværker er også i spil, men her siger De Grønne indtil videre nej. 

Pakken kommer belejligt for den tyske regering og især kansler Scholz, som har været genstand for heftig kritik. Således viser de seneste tyske meningsmålinger, at SPD er nede på 17-19 procent mht. vælgertilslutning. Partiet var oppe på 25 procent ved valget i 2021.

Oppositionen i form af CDU/CSU under ledelse af Friedrich Merz kan notere en klar fremgang og ligger nu til omkring 27 procent. De Grønne er stort set uændrede på omkring 20-22 procent, mens AfD, som reelt var dømt til undergang efter valget sidste år, kan notere en bemærkelsesværdig fremgang. Målingerne siger 12-14 procent til det højrenationale protestparti, som især står stærkt i øst. 

Share This