6000 russere risikerer at blive udvist af Letland

Letlands hovedstad Riga Foto: Ota Tiefenböck

Letland: Omtrent 6.000 russiske statsborgere kan i september blive beordret til at forlade Letland. Årsagen er, at de ikke har ansøgt om genudstedelse af en opholdstilladelse i Letland, efter den lettiske regering ændrede kravene til opholdstilladelse af russere i Letland.

Der bor 25.317 russiske statsborgere i Letland med en særlig status. Inden de fik russisk pas, var de lettere eller en slags statsløse personer med permanent opholdstilladelse i Letland. I slutningen af ​​september 2022 annullerede det lettiske parlament permanente opholdstilladelser for sådanne personer, med start den 2. september 2023. For at bevare retten til at bo i Letland skal disse personer ansøge om opholdstilladelse i henhold til en ny procedure: til dette formål skal de fremvise et certifikat for kendskab til det lettiske sprog og bevise, at deres månedlige indkomst i løbet af det sidste år ikke var lavere end mindstelønnen, i 2023 620 euro eller at de modtager en lettisk pension. De, der forsøgte at bestå den lettiske færdighedsprøve før den 1. september, men mislykkedes, har ret til at gentage den indtil den 30. november. Deres opholdstilladelse forlænges indtil udgangen af ​​året.

Det er omkring 6.000 personer, som ikke har ansøgt om lettisk opholdstilladelse efter de nye lettiske regler.Ifølge Radio Svoboda (RFE/RL) vil lettiske myndigheder begynde at udsende officielle breve til indehavere af russisk statsborgerskab, som endnu ikke er begyndt at registrere en opholdstilladelse i Letland i henhold til de nye regler og ikke har bestået den statslige sprogeksamen. Modtagerne af brevene bliver bedt om at forlade Letland inden for tre måneder. Manglende overholdelse af denne forordning vil blive straffet med bøde. Ifølge loven skal de, der mister retten til at blive i Letland, udvises. ota

Share This