3F udvikler nye strategier, vil efteruddanne sig i Polen

En bybillede fra Klodzko, hvor 3F drager afsted til i næste uge Foto: Ota Tiefenböck

Et bybillede fra Klodzko, hvor 3F drager afsted til i næste uge Foto: Ota Tiefenböck

Af Ota Tiefenböck

Polen: Polske håndværkere i Danmark kombineret med stadig faldende medlemstal får nu fagforbundets 3F`s øverste ledelse til at tænke nyt.

”Vi har indset, at et globaliseret Europa og arbejdskraftens fri bevægelighed er kommet for at blive, og at østeuropæiske håndværkere fortsat vil komme til Danmark. 3F har altid været kendt for sin nytænkning og dynamik, så det er naturligt, at vi endnu engang ønsker at gå forrest i udviklingen. Her er et samarbejde med vore polske kollegaer en oplagt mulighed til at udvikle nye forretningsstrategier, siger formand for 3F Per Christensen.

Det dansk-polske samarbejde vil ifølge Per Christensen i begyndelsen handle om efteruddannelse og vil i første omgang især være rettet mod 3F.`s øverste ledelse.

”Hele den øverste ledelse og medlemmerne af 3F hovedbestyrelse tager i næste uge på et fire dages kursus i Polen. Kursets mål er nedjustere forventninger til det fremtidige lønniveau. Man kan kalde det for en slags afvænningskursus, som skal vise, at vi i ledelsen også er parat til lønnedgang og færre frynsegoder, siger Per Christensen.

Det kommende kursus skal foregå i den polske provinsby Klodzko, og det er ifølge Per Christensen ikke nogen tilfældighed.

”Klodzko er særligt udvalgt, da byen hverken har nogen fem- eller firestjernede hoteller. Vi tager en kold tyrker med det samme, siger han.

Professor ph.d. Karl Grünbaum fra Københavns Universitet med speciale i fagforeningskultur har forsket hele sin aktive forskertid i udviklingen i danske og udenlandske fagforeninger, og han undrer sig ikke over udviklingen.

”Det er ganske naturligt, at 3F søger nye veje. Det danske arbejdsmarked og de danske lønninger og frynsegoder er under pres, det er derfor naturligt, at fagbevægelsen, i lighed med de personer den repræsenterer, må slanke sig. De danske fagforeningsledere må som alle andre indstille sig på lavere lønninger og mindre luksuriøse forhold”, siger han.

Den umiddelbart ugunstige udvikling får dog ikke 3F ned med flaget.

”Vi ønsker at blive førende på området, tanken er at videreudvikle denne type kurser og lave særlige afvænningskurser for ledende organer i de danske fagforbund. Det kan vise sig at være en god forretning i fremtiden, slutter Per Christensen.

 

******Opdatering d. 2. april 2017******

Artiklen blev bragt den 1. april som Mr. East-redaktionens aprilsnar. Hverken historien eller de anførte citater er i overensstemmelse med virkeligheden. Vi ses 1.4. 2018

Share This