2015 var et økonomisk rædselsår for Ukraine

Uafhængighedspladsen i Kijev Foto: Ota Tiefenböck

Uafhængighedspladsen i Kijev Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Ukraine: Der var på forhånd ikke høje forventninger til Ukraines økonomi i 2015. Nu foreligger de officielle tal, og de bekræfter til fulde de negative forventninger. Landets BNP faldt i 2015 9.9 pct. (mod 7 pct. i 2014) hvilket, som beskrevet af “Radio Free Europe Research”, især skyldtes “implosion” i finanssektoren og servicesektoren samt stort fald i privatforbruget.

Faldet i finanssektoren var ikke mindre end 27.7 pct. og faldet i detailhandelen 16 pct. Nedgangen i servicesektoren var 14.4 pct. Kun sundhedssektoren viste opgang, på beskedne 2.7 pct. Faldet i privatforbruget skyldtes for en stor del den ukrainske valuta, hryvnaens fald – på en tredjedel siden 2014.

Styrtdykket i eksporten til Rusland samt dalende hvedepriser og fald i ståleksporten har også haft betydning. Den politiske krise og den fortsat høje korruption har betydet, at IMF har været ekstra tilbageholdende med at yde lån, hvilket har begrænset udenlandske investorers interesse for at investere Ukraine.

Niveauet i ukrainsk økonomi er nu så lavt, at der for 2016 ventes en beskeden vækst, dog afhængig af den internationale økonomi og de politiske forhold i landet.

Share This