Merkel graver sig ned

Angela_Merkel_PortraitAf Uffe Gardel

Uffe80 asylansøgninger om dagen – det er hvad Østrig fremover vil ekspedere, sagde den østrigske indenrigsminister Johanna Mikl-Leitner i dag, og derudover vil man tillade maksimalt 3.200 personer pr. dag at rejse igennem landet for at søge asyl i andre lande – det vil sige Tyskland. Det er altså den helt hårde indhegning, østrigerne er landet på, selv om 80 asylsøgere om dagen stadigvæk bliver til et ganske pænt årskontingent. Men den seneste tid har Østrig fået 200 asylansøgninger pr. dag, så der bliver siet en hel del mennesker fra, som Slovenien kommer til at sidde tilbage med – og måske senere Italien, hvis migranterne virkelig er på vej væk fra Balkan-ruten til fordel for vejen over Italien.

Tyskland og Østrig har dermed valgt helt forskellige tilgange til at løse migrantkrisen. Østrigerne har virker reelt som om de har opgivet troen på, at Merkel kommer nogen vegne ved at tale med tyrkerne. Som for at føje spot til skade siger den østrigske kansler Faymann, at han er sikker på at Tyskland snart vil slutte sig til Østrig.

Dét skal han ikke regne med. Merkel talte onsdag i Forbundsdagen, og hun hun afviste totalt at ændre holdning. Tværtimod understregede hun at hun er sikker på, at tyskerne står bag hende, for et flertal bakker stadig op om asyl til krigsflygtninge. Retorisk spurgte hun om man bare skulle give op nu:

“Er vi kommet så langt med vores europæisk-tyrkiske dagsorden for omfattende bekæmpelse af flugtårsagerne og beskyttelse af de ydre grænser, at det kan betale sig at gå videre ad denne vej (…) eller må vi give op, og, som mange ihærdigt kræver det, og lukke den græsk-makedonsk-bulgarske grænse, med alle de følger, det vil have for Grækenland og EU?”

Nej, svarede hun selv: ”Det siger sig selv, at jeg vil sætte alle kræfter ind på at den europæisk-tyrkiske tilgang bliver den vej, det lønner sig at gå videre ad.”

Og, advarede hun, hvis ikke vi kan håndtere dette her i samarbejde med Tyrkiet, så kan vi heller ikke klare situationen, hvis og når migranterne rykker videre og forsøger at komme ind i Italien i stedet:

”Vi må lære også at beskytte maritime grænser. Hvis vi ikke lærer det, så vil det heller ikke lykkes næste gang, i Italien, over for Libyen,” sagde hun og erkendte, at det selvfølgelig vil blive vanskeligere, ”fordi der ikke er en enhedsregering” i Libyen.

Man kunne mene, at netop dét at der ikke er en enhedsregering i Libyen, vi kan tale med, ville gøre Merkels foretrukne løsning – forhandling med naboerne – umulig. Men Merkel står fast.

”Bare at hegne sig inde bag grænsen, det kan ikke være det europæiske svar,” sagde hun.

EU’s topmøde begynder torsdag. Det er vanskeligt at se hvordan det skal kunne blive enigt om noget som helst væsentligt på dette område. Merkel har gravet sig ned, og Østrig hegner sig inde.

Share This