Verdensomspændende protester mod trusler om lukning af universitet
Det er ikke hver dag over 10.000 demonstrerer i Budapests gader. Ikke desto mindre var det tilfældet i søndags. Protesten gjaldt den ungarske regerings planer om en lovgivning, der de facto vil betyde lukningen af Central European University (CEU) i Budapest. Fra hele verden strømmer protester ind.
af Kim Halling Mortensen
Kort fortalt går lovforslaget ud på, at en højere uddannelsesinstitution fremover skal have statsgaranteret aftale med oprindelseslandet. Desuden at institutionen skal have et permanent uddannelsesprogram i både oprindelsesland og i Ungarn. Endelig skal videnskabsfolk fra ikke-EU-lande fremover søge om arbejdstilladelse. På nuværende tidspunkt er universitetet formelt etableret efter aftale mellem staten New York og byen Budapest. Uden nogen form for virksomhed i USA. Dets uddannelser inden for socialvidenskab, humaniora, offentlig forvaltning, management, økonomi, jura, miljøvidenskab, matematik m.m. tilbydes udelukkende i Budapest. For ca. 1400 studerende og 370 ansatte fra 130 lande.
Lovforslaget vil kun ramme CEU. Ingen andre institutioner. Årsagen til den ungarske regerings lovforlag skal ses i lyset af dens almene opgør med diverse uafhængige og regeringskritiske NGO’er i landet. Især er man interesseret i at knægte organisationer og institutioner, der modtager støtte fra Open Society Institute grundlagt af finansmanden George Soros. I lande som Ungarn, Serbien, Makedonien og Rumænien møder man oftest beskyldninger mod Soros som værende folkefjende nummer et. Et symbol på en politik især nationaltsindede kræfter ønsker at befri deres lande fra. Kritikere af disse Soros-modstandere finder, at kampagnerne mod finansmanden i virkeligheden ofte er et udtryk for en slet skjult anti-semitisme.
De første spæde skridt til dannelsen af CEU foretoges i 1989 af en lang række universitetsfolk fra Budapest, Oxford, Warszawa og Prag. De mødtes i Dubrovnik for at drøfte oprettelsen af et uafhængigt internationalt universitet, der skulle virke for åbne samfund og hjælpe demokratiseringsprocesserne i (især) Øst – og Centraleuropa på vej. Projektet blev støttet af ledende politikere som f.eks. Vaclav Havel, polske Bronisław Geremek og den daværende ungarske præsident, Árpád Göncz. 1991 blev CEU åbnet takket være afgørende finansiel støtte fra Soros, der sad i spidsen for universitetets bestyrelse frem til 2007.
Blandt de mange unge studerende fra især Øst – og Centraleuropa, der har nydt godt af CEUs uddannelser finder man den nuværende ungarske regeringstalsmand Zoltán Kovács. Et kig på den officielle ungarske regeringsside vidner om, at han i høj grad har opnået sine akademiske grader takket være studier og stipendier fra CEU. Både i tiden før og efter han indtrådte i regeringspartiet Fidesz.
CEUs nuværende rektor og præsident er den canadiske professor og fhv. politiker Michael Ignatieff, der her i et videobudskab takker for den støtte universitetet modtager i disse dage. Blandt de utallige, der slutter sig til rækken af protesterende, er den tyske Forbundspræsident, Frank Walter Steinmeier, der i en tale i Europa Parlamentet i dag onsdag d. 4. april bl.a. udtalte, at ”hvis vi ønsker at være et globalt fyrtårn til fordel for retsstat og menneskerettigheder, så kan vi ikke ignorere det, når disse fundamenter rystes indefra. Europa kan ikke forblive tavs, når civilsamfundet, selv akademia – som nu i tilfældet Central European University – fratages retten til at ånde”. Hele talen kan ses her.
En af CEUs mange udadvendte aktiviteter er bl.a. forlaget Central European University Press. Dette forlags udgivelser beskæftiger sig bl.a. med utallige aspekter af Øst – og Centraleuropas historie. Enkelte titler fokuserer dog også på samtiden. Vi har her på Mr. East tidligere anmeldt en af forlagets titler.