Venskabet mellem Orbán og Netanyahu
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Ungarn/Israel: Det nære venskab mellem Ungarns Viktor Orbán og Israels Benjamin Netanjahu kan umiddelbart forekomme paradoksalt og modsætningsfyldt (“contradictory”) set i lyset af Orban’s skarpe kritik af den jødisk-amerikanske mangemilliardær George Soros og den ret udbredte antisemitisme i Ungarn, som går tilbage i historien, til 1930’erne og under 2.verdenskrig. Orbán har i særdeleshed kritiseret Soros’ støtte til regeringskritiske NGOere i Ungarn og hans krav om mere liberal politik over for indvandring.
For Orbán og hans parti (Fidesz) er flygtningestrømmen fra Mellemøsten en trussel mod det jødisk-kristne Europa og en fare for Islamisering. Det er præcist denne følelse, der har ført Netanyahu og Orbán tættere sammen. Den israelske højrefløj mener, at Soros-penge også er gået til palæstinensiske organisationer. Orban’s anti-Soros holdninger har, siges det, ikke været rettet mod jøder, men mod venstre-liberale.
Venskabet Orbán og Netanyahu går tilbage til årene 1998 til 2002, under Viktor Orban’s første regering. I 2005, hvor Orbán og Fidesz var i opposition, mødtes de to. Orbán var fascineret af, at et lille land som Israel var i stand til at udvikle sig til en stærk stat, også på internationalt plan. Det var hans egen ambition for Ungarn. I Ungarn har Orbán beskyldt politiske modstandere, også liberale og socialister, for at huse antisemitter. Vestlige lande derimod har beskyldt Orbán for ikke i tilstrækkelig grad at bekæmpe antisemitismen i Ungarn.
Orban’s forhold til USA var ikke godt under Clinton. Både Orbán og Netanyahu har talt for det illiberale demokrati. Det liberale betragtes som “liberalistokrati”, som diktatur af samme type som i sin tid det kommunismen eller snarere “realsocialismen”. Orbán og Netanyahu var ikke begejstrede for det arabiske forår, som i følge dem blot ville føre til kaos og borgerkrig. Heri havde de jo ikke helt uret.
Forholdet til USA blev bedre under Donald Trump. Orbán beklagede åbent hans nederlag til Biden ved præsidentvalget i 2020. Orbán tøvede ikke med at støtte Israel, da Hamas angreb den 7. oktober. Jøder skal kunne føle sig trygge i Ungarn. Pro-palestinensiske demonstrationer er ikke set i Ungarn. Som Orbán har Netanyahu opretholdt kontakterne til Rusland. Israels forhold til Ukraine har heller ikke været for godt. Meget skyldes de massemord på jøder, som fandt sted i Ukraine op til og under 2. verdenskrig.