Valg i Sydossetien søndag, mere spændende end de fleste tror
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Georgien: Søndag den 8. maj er der 2. runde af præsidentvalget i Sydossetien. Det har vi mildt sagt ikke hørt meget om. Efter krigen i 2008 blev området løsrevet fra Georgien og formelt uafhængigt, men reelt helt afhængig af Rusland. De fleste lande i verden anerkender ikke områdets selvstændighed. Valget kan ikke desto mindre gå hen at vise sig meget mere spændende end ventet.
Den siddende præsident Anatoly Bibilov er kommet i modvind på grund af kontroversiel militær deltagelse på russisk side i krigen i Ukraine. Det er heller ikke sikkert, at forslaget om at lade Sydossetien indlemme i Rusland vil give ham større opbakning hos vælgerne ved valget. Hans modstander i 2. valgrunde er Alan Gagloev, der overraskende fik førstepladsen i 1. valgrunde med 39 pct. af de afgivne stemmer mod Bibilov´s 35 pct.
Bibilov har ledet Sydossetien siden 2017, hvor han overraskende vandt over den kandidat, som Kreml havde foretrukket. Men han har siden mistet en del opbakning på grund af sin autoritære stil. Nok så problematisk for ham er, at 300 soldater fra Sydossetien har valgt at desertere fra krigen i Ukraine og vende tilbage til Sydossetien. De har følt sig dårligt behandlet af den militære ledelse og mener, at de var blevet sendt uforberedte til fronten. Derudover har de klaget over mangelfuld logistik og dårlige våben. En del sydossetiere havde i årene forud mistet livet under kampene i Donbas efter den russiske annektering af Krim i 2014.
Argumentet imod deltagelse i krigen i Ukraine har været, at fraværet af soldater hjemme vil gøre Sydossetien mere udsat for et muligt angreb fra georgisk side. Dertil kommer som sagt klagerne over uprofessionel ledelse og dårlige vilkår for de sydossetiske soldater i Ukraine. Kilder i Sydossetien oplyser, at der opstod decideret mytteri blandt de sydossetiske soldater i Ukraine, da en russisk officer nægtede at tage sig af et lig af en sydossetisk soldat, der var blevet dræbt af en landmine. Soldater skal ligefrem have opsøgt Bibilov og klaget over de vilkår, der er blevet dem budt, men han lod sig ikke overbevise, tværtimod. Egentlig var det ikke hans hensigt at sende soldater fra Sydossetien til Ukraine, men han var tvunget til at gøre det. Ikke uventet er der kommet meldinger om, at Bibilov vil forsøge at manipulere stemmeafgivningen søndag for at blive på posten.