Udadtil har Tyskland kappet forbindelserne til Rusland, nu mødes de igen

Viktor Zubkov t.h. ved Petersburger dialog i 2010, her sammen med Tysklands tidligere forsvarsminister Thomas de Maiziere Foto: Government of Russia

Af Michael Skovgaard

Rusland/Tyskland: Officielt er det russisk-tyske samarbejde i form af den såkaldte „Petersburger Dialog“ fortid, men åbenbart fører højtstående personer i Kreml stadig samtaler med indflydelsesrige tyske politikere og embedsmænd. Ugeavisen Die Zeit og ARD‘s program „Kontraste“ har afdækket, at en gruppe indflydelsesrige russere og tyskere har sat hinanden i stævne i Aserbajdsjans hovedstad Baku søndag den 20. oktober. En større middag på et luksushotel er  planlagt, og mandagen er afsat til nærmere samtaler. Det fremgår af den russiske version af programmet med titlen „Petersburg Dialog“.

Mødet er interessant, da det undergraver den officielle tyske udenrigspolitik, som går ud på at isolere Rusland. Over for Die Zeit har ingen af de ikke-russiske deltagere bekræftet, at de deltager. En enkelt har benægtet deltagelse, andre har ikke svaret, og andre har igen svaret undvigende.

Den såkaldte Petersburg Dialog blev oprettet af den daværende tyske SPD-kansler Gerhard Schröder sammen med Putin i 2001 for at styrke samarbejdet mellem Rusland og Tyskland. I øvrigt samme år, hvor Putin holdt sin tale i den tyske Forbundsdag, hvor han proklamerede alle Ruslands gode hensigter og håb om samarbejde og tilnærmelse til Vesten. Efter Rusland i 2021 erklærede de involverede organisationer for „uønskede“, blev „dialogen“ officielt ophævet fra tysk side. Og efter Ruslands angreb på Ukraine i 2022 opløste Tyskland de involverede foreningsstrukturer.

Ifølge programmet optræder den tidligere SPD-formand og ministerpræsident i delstaten Brandenburg Matthias Platzeck på gæstelisten. Det samme gælder Ronald Pofalla (CDU), som er tidligere leder af kanslerkontoret samt Martin Hoffmann, som er tidligere direktør for Petersburg Dialogen. Også to schweizere optræder på listen: Tim Guldiman, som er tidligere ambassadør i Berlin. Den anden er Thomas Greminger, som er tidligere generalsekretær for OECD og nuværende leder af Genéve-centret for Sikkerhedspolitik. I et nyligt interview i avisen Neue Zürcher Zeitung (NZZ) slog selvsamme Greminger til lyd for øget dialog med Rusland.

Også CDU-politikeren Armin Laschet, som tabte kampen om kanslerposten til Scholz under det tyske valg i 2021 optræder på gæstelisten, men han har dog dementeret. Ifølge hans sekretariat kan han ikke være til stede i Baku, da han er optaget af andre arrangementer hjemme i Tyskland. Men Pofalla, Platzeck og Guldiman har ikke reageret på avisens forespørgsler. Greminger henviser til, at der er tale om et arrangement af „privat“ karakter. Hoffmann oplyser også, at han ikke vil redegøre for sine private kontakter.

Fra russisk hold deltager Ruslands tidligere ministerpræsident Viktor Zubkov, som tilhører Putins inderkreds. Han er desuden bestyrelsesformand for Gazprom. Også Ruslands ambassadør i Aserbajdsjan Mikhail Evdokimov er inviteret. Derudover er der Valerij Fadejev, som er er chef for den russiske råd for „menneskerettigheder“ og en af Putins nærmeste rådgivere. Fadejev er på EU‘s sanktionsliste, da han siges at være en af hovedmændene bag den russiske desinformation og propaganda.

Ifølge Die Zeit har der allerede i april 2024 været afholdt indledende møder mellem parterne. Det er blevet bekræftet fra russisk side. Ifølge den tyske Rusland-ekspert Stefan Meister består den russiske delegation af personer, som skal gennemtvinge Putins aggressive og imperialistiske ideologi – og der er således ikke tale om nogen form for „dialog“, da det kun handler om at pleje russiske interesser.

Share This