Tjekkisk ekspert om Ukraine-krigen: Europa er på slæb af USA
Ukraine/Rusland: Mens de fleste eksperter i Danmark mere eller mindre er enige omkring udlægningen af den ukrainske konflikt, er der langt større holdningspluralitet i eksempelvis Tjekkiet eller Polen. Den tjekkiske professor og tidligere viceudenrigsminister Petr Drulak giver i det tjekkiske medie Parlamentni listy, efter den franske præsident Emmanuel Macrons udmelding og opfordring til forhandlinger, sin vurdering af situationen og krigens baggrund.
“Jeg anser det for positivt, at nogen i Vesteuropa seriøst taler om, at der skal føres forhandlinger, men i den måde, det hele er opdelt på nu, tror jeg desværre ikke, at der er vilje til at handle. Det forekommer mig, at Macron går tilbage i tiden, ……….vi var i for et år siden, hvor Rusland ville have garantier for, at Ukraine ville forblive neutralt, ikke være i NATO osv. Men vi kan ikke gå tilbage til den tid. På den ene side har Rusland foretaget yderligere besættelser i Ukraine, og på den anden side er der selvfølgelig sket store tab og ødelæggelser, som formentlig vil gøre forhandlingerne sværere,” siger Petr Drulak og fortsætter.
“Jeg tror, at forhandlinger vil være nødvendige i den sidste ende, og konflikten vil sandsynligvis ende der, for jeg kan stadig ikke se krigens afslutning ved Ruslands ubetingede overgivelse, som mange af vores analytikere og sandsynligvis også vores regering tror, er realistisk. I øjeblikket er ukrainerne efter min mening ikke klar til forhandlinger, og det forekommer mig, at presset for at sætte sig ved forhandlingsbordet heller ikke kommer fra Washington,” siger han.
Sagen er ifølge Petr Drulak, at en højlydt østeuropæisk minoritet hele tiden taler om Ruslands ubetingede tilbagetrækning fra alle territorier. Det er ifølge ham polakker, de baltiske stater, mens tjekkiske og slovakiske politikere blot gentager det samme. For de øvrige europæiske staters vedkommende kan det ses, at de i hvert fald er internt splittede, de viser mere politisk balance, men de ved ikke, hvordan de skal komme ud af det hele, især tyskere, franskmænd, italienere, mener Petr Drulak.
“Det kan især ses i tilfældet med den italienske regering, at den er under pres fra USA, fordi den siger, at den ikke vil gøre noget, der ikke er atlantisk. I Tyskland og Frankrig kan man se hjælpeløshed fra begyndelsen (af konflikten). De kan ikke lide situationen, men de ved, at de ikke har nogen magt til at gøre noget ved det. Konflikten er i hænderne på amerikanerne og ukrainerne, og på den anden side russerne. Derudover råber vores østeuropæiske mindretal Kyiv-Washington-slogans”, siger Petr Drulak og fortsætter:
“Hvad vil det føre til? Igen, det afhænger ikke så meget af os. Østeuropa høres meget, men er ikke en stor spiller. Den får plads, fordi det passer for amerikanerne, og i det øjeblik der sker en revurdering af stillingen i USA uanset årsagen, vil situationen ændre sig igen. Men jeg mener, at Europa har været på slæb af USA helt fra begyndelsen, nogle overvejelser om strategisk autonomi er fuldstændig forsvundet, og vi skal nok vente til hovedaktørerne revurderer deres holdninger. På den anden side er det et spørgsmål om Europa i den forstand, om det på et tidspunkt ikke begynder at gøre oprør. Råvarerne vil begynde at være mangelvare og byrden af den økonomiske krig vil begynde at manifestere sig fuldt ud. Vi har set virkningerne i nogen tid nu, men jeg ville forvente, at det ville blive værre for hver måned, der går. Og indtil Europa gør oprør, vil intet ændre sig, det er ganske enkelt.”
Petr Drulak er forsker ved Institut for Internationale Relationer(UMV) ( svarende til DIIS i Danmark), tidligere viceudenrigsminister og Tjekkiets ambassadør i Frankrig, og er for sine holdninger og udtalelser om den ukrainske konflikt blevet truet med fyring. Instituttets ledelse og Det Tjekkiske Udenrigsministerium har kritiseret hans udtalelser til medierne, som ofte er i modstrid med officielle holdninger. Men den tidligere viceudenrigsminister og diplomat står ved sine ord og afviser ministeriets og UVS`kritik:
“Pluralitet af meninger inden for ÚMV tjener som et værktøj til at forbedre kvaliteten af den tjekkiske udenrigspolitik, derfor behøver individuelle meninger ikke nødvendigvis være i overensstemmelse med regeringens programerklæring eller konceptet for Den Tjekkiske Republiks udenrigspolitik, mener Drulak. ota