Tjekkiet og Slovakiet mindes Sovjetunionens invasion i 1968

En russisk soldat i Prag Foto: František Dostál

Tjekkiet/Slovakiet: Natten til den 21. august 1968 indvaderede de daværende Warszawa-pagt lande Sovjetunionen, Polen, Ungarn og Bulgarien Tjekkoslovakiet. 145.000 soldater og 4.600 kampvogne krydsede grænsen natten til 21. august grænsen til Tjekkoslovakiet. Invasionen, som af Sovjetunionen blev betegnet, som en ”broderlig hjælp”, skete under påskud af, at der i Tjekkoslovakiet var en kontrarevolution finansieret af Vesten i gang. Invasionen knuste den kommunistiske reformbevægelse der var i gang i Tjekkoslovakiet under ledelse af Alexander Dubcek, kendt som et forsøg på at skabe ”socialisme med menneskelig ansigt”.

50-året for den triste begivendhed mindes i disse dage over hele Tjekkiet og Slovakiet. I begge lande bringer medierne artikler og udsendelser som belyser begivenhederne i 1968, der er arrangeret diverse udstillinger med billeder fra invasionens dage og demonstrationer. Ved den russiske ambassade i Prag bliver der mandag klokken 19 afholdt en demonstration under mottoet: ”Vi glemmer ikke, vi protesterer.”

”Aktionen er ikke kun at mindes disse begivenheder, men også at gøre opmærksom på, at det nuværende russiske regime har afvist at tage afstand fra sin sovjetiske fortid og må derfor betragtes som en fortsættelse af Sovjetunionens politiske linje, skriver arrangørerne til demonstrationen.

Demonstrationen skal ifølge arrangørerne også gøre opmærksom på den russiske indblanding og hybridkrig mod Europa og Vesten.

”Vi vil også gøre opmærksom på nogle af tjekkiske politikers prorussiske politik og den fare der er forbundet med den. Vi ønsker ligeledes at gøre opmærksom på aktuelle problemer, eksempelvis den ukrainske filminstrukør Oleh Sentsovs sultestrejke, skriver arrangørerne.

Tjekkiets Radio begynder mandag klokken 21:00 en særlig 13 timer lang uafbrudt udsendelse ved navnet Studie 68, som vil gengive invasionen minut efter minut. Tirsdag formiddag bliver der foran Tjekkiets Radio afholdt en mindehøjtidelighed for de tjekker og slovakker som mistede livet under invasionen, mens der på Venzelspladsen i Prag bliver afholdt en mindekoncert med protestsange fra 1968 med deltagelse af tjekkiske musikere og sangere. Heriblandt Marta Kubisova, hvis sang Modlitba (En bøn) fra 1968 var en landskendt protestsang mod den sovjetiske invasion i Tjekkoslovakiet. Kubisova blev efter invasionen blacklistet på grund af sin politiske standpunkt  og fik forbud mod at optræde offentligt.

Flere tjekkiske politikere, heriblandt Tjekkiets premierminister Andrej Babis, vil tirsdag afholde mindetaler om invasionen og dagene efter, som ændrede tjekkoslovakkerne liv i de efterfølgende år.

Tjekkiets præsident, som ofte bliver beskyldt for prorussiske holdninger, har afvist at tale ved begivenhederne, tjekkiske medier vil i stedet bringe Slovakiets præsident Andrej Kiskas tale. Milos Zeman bliver for sin afvisning af at tale om invasionen kritiseret af tjekkiske politikere og offentlighed. Præsidentens talsmand Jiri Ovcacek afviser kritikken.

”Præsidenten har allerede afholdt sin modige tale, dengang han i årene efter invasionen sagde, at han er imod okkupationen og blev efterfølgende smidt ud af sit arbejde på Handelshøjskolen, siger han.

Tirsdag bliver der i biografer over hele Tjekkiet desuden premiere for filmen Jan Palach, om den tjekkiske filosofistuderende som i protest mod invasionen brændte sig selv ihjel på Venzelspladsen i Prag.

Ligeledes i Slovakiet mindes Sovjetunionens invasion over hele landet. Det Nationale Mindeinstitut har i anledning af 50-året iværksat et website www.21august1968.sk, hvor man blandt andet kan se historiske billeder fra flere slovakiske byer. I Bratislava vil en udendørsudstilling ved præsidentpaladset vise fotografier af Josef Koudelka og Ladislav Bielik. ota

Marta Kubisova: Modlitba

Et velment råd: Gå hjem Ivan, Natasja venter på dig. Gå hjem Ivan, her elsker pigerne dig ikke.

 

 

Share This