Tidligere kommunist bliver præsident i Tjekkiet
Tjekkiet: Fredag og lørdag afholdes anden runde af præsidentvalget i Tjekkiet. Slaget står mellem tidligere NATO general Petr Pavel og ekspremierminister Andrej Babis. Ifølge alle prognoser vinder Petr Pavel, som også har støtte af den regerende koalition med premierminister Petr Fiala i spidsen.
Valgkampen mellem de to kandidater har været usædvanligt hård og brutal. Babis har bl.a. kaldt Petr Pavel for “en kommunistisk efterretningsagent”, henvisende til Pavels kommunistiske fortid, hvor han angiveligt blevet trænet til en karriere i den tjekkoslovakiske efterretningstjeneste, og beskyldte Pavel for at drage Tjekkiet ind i krigen i Ukraine. Pavel kvitterede ved at kalde Babis for løgner, som kun spreder kaos og kun plejer sine egne interesser.
Ligeledes de to kandidaters vælgere, henholdsvis indbyggere i de store byer, som støtter Pavel og de ofte mindre bemidlede indbyggere i provinsen, som støtter Babis, har i løbet af valgkampen bekæmpet hinanden i medierne og på sociale medier. Det resulterede onsdag i, at Babis aflyste alle offentlige vælgermøder, da han havde modtaget trusler på livet.
En del kendte personligheder i Tjekkiet opfordrede tjekkerne til at stemme på Pavel, dog har enkelte afvist at være i stand til at give Pavel deres stemme, på grund af Pavels kommunistiske fortid. Det er eksempelvis tidligere kulturminister og frontmand i det tjekkiske rockband, Michael Kocáb. Han ser de to kandidater, som begge har en fortid i Kommunistpartiet, som et nederlag for idéerne i fløjsrevolutionen i 1989 og et trist vidnesbyrd for situationen i landet mere end 30 år efter det kommunistiske regimes fald. Ifølge ham er det helt uacceptabelt og skuffende, at der er 70 procent af de tjekkiske vælgere, som ikke har noget imod de to kandidaters kommunistiske fortid,
“Der et slag i ansigtet på alle ofrene af det kommunistiske regime, når en person, der var medlem af den organisation, ønsker at blive præsident i dag, og vi er ligeglade,” sagde han til Tjekkiets Radio. Til at begge kandidater har undskyldt deres medlemskab af Kommunistpartiet (KSC), siger han:
“Hvis deres undskyldning var ægte, skulle de opgive deres kandidaturer. For de ville vide, at det kommer til at ødelægge fuldstændigt nationens moralske profil,” understreger musikeren og fortsætter:
” Havde vi i 1989 troet, at en eller anden kommunist, som på det tidspunkt var i partiet sammen med Gustáv Husák (Tjekkoslovakiets sidste kommunistiske præsident), ville blive vores præsident, ville vi have betragtet det som det rene vanvid,” fastslår Michael Kocáb.
Anden runde af præsidentvalget i Tjekkiet ser ud til at blive afgjort af, hvorvidt det bliver den neoliberale og ofte mere uddannede del af befolkningen fra de større byer, eller den mindre velstående og ofte ikke så uddannede del af befolkningen fra landet, der kan præstere flest stemmer til deres kandidat. Alt tyder dog på, at det bliver Petr Pavel der bliver Tjekkiets nye præsident. Det er nemlig i de større byer, at Pavel har mest støtte. Den ofte mindre bemidlede del af befolkningen på landet støtter hovedsageligt Babis.
Det kan umiddelbart virke paradoksalt, at Andrej Babis, en af Tjekkiets rigeste mænd, er de svagest stilledes favorit og håb, men det skyldes hovedsageligt en total mangel på et ægte venstreorienteret parti på den politiske arena i Tjekkiet. Hverken Socialdemokraterne, Kommunistpartiet eller andre mindre partier, som ved det seneste valg fik tilslutning fra omkring en million vælgere, klarede spærregrænsen ved sidste valg i landet. Piratpartiet, som kan betegnes som det eneste venstreorienterede parti i det tjekkiske parlament og som er en del af den regerende koalition, er et elitært, globalistisk parti, som er blevet forenet med borgerligt demokratiske og centrum-højre partier under neoliberalismens faner, dvs. langtfra et ægte venstreorienterede parti.
Uanset hvem Tjekkiets nye præsident bliver, er det dog helt sikkert, at Tjekkiet får en præsident med en kommunistisk fortid, samt at Tjekkiets befolkning er polariseret som aldrig før. Tjekkiet går således hårde tider i møde, uanset hvem der vinder valget. Valgstederne åbner klokken 14 fredag og lukker klokken 22.00. Vælgerne kan også stemme lørdag fra klokken 8.00 til 14.00. Resultatet af valget forventes sen eftermiddag/aften lørdag.
Petr Pavel blev medlem af Kommunistpartiet (KSC) i 1985, dvs. fire år før de politiske omvæltninger i landet og blev formand for en lokalafdeling af KSC. KSC havde i et internt dokument karakteriseret Pavel som “Klassebevidst og politisk moden. Som medlem af partiet……hjælper han med at fremme partiets ledende rolle blandt underordnede. Han forsøger desuden at vinde andre for denne politik”, skriver KSC. I sin biografi fra 1987 kommenterede Pavel Warszawapagtens invasion i Tjekkoslovakiet i 1968 med ordene: “Sommeren 1968 havde stor indflydelse på mine senere synspunkter. På det tidspunkt var venner fra Sovjetunionen på besøg hos os. Det var kontrasten mellem dem på den ene side og de anti-sovjetiske følelser på den anden, at min far forklarede essensen af situationen for mig på en måde, det var forståelig i min alder. Det var mere effektivt end noget andet og også mere permanent, latterliggørelsen i skolen fra mine klassekammerater for mit forsvar af vores venner, styrkede kun min holdning på det tidspunkt.” Senere fordømte han invasionen og undskyldte for sine ord i biografien.
Andrej Babis var politisk aktiv siden sin ungdom. Han ledede en grundorganisation af SSM (Den Kommunistiske Ungdomsorganisation) og i 1980 meldte han sig ind i Kommunistpartiet (KSC).
I 1980 begyndte statens hemmelige politi (StB) at registrere ham som meddeler og fra 1982 som agent med kodenavnet “Bureš”. Babiš selv har gentagne gange afvist ethvert bevidst samarbejde med StB og begrunder sit medlemskab af KSC, som en nødvendighed i det daværende kommunistiske regime og hans ambitioner om at gøre karriere i international handel. Han har desuden sagsøgt Tjekkiets Institut for National Erindring for at sprede falske informationer om ham. ota