Rusland og Japan vil indgå fredstraktat
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Japans udenrigsminister Taro Kono aflægger besøg i Moskva i dagene 12.-16.januar. Det meddeler det japanske udenrigsministerium. Hovedemnet vil være indgåelse af en fredstraktat de to lande imellem. En sådan er aldrig blevet indgået, her mere end 70 år siden afslutningen af 2. verdenskrig. Mødet i Moskva vil være en opfølgning og status over drøftelserne hidtil. De konkrete forhandlinger vil blive ført mellem de to landes viceudenrigsministre, Takeo Mori og Igor Morgulov.
På deres møde i Singapore i november sidste år blev Japans ministerpræsident Shinzo Abe og Ruslands præsident Vladimir Putin enige om at forstærke indsatsen for at nå frem til en aftale. Abe og Putin har mødtes flere gange. ”Kemien” mellem de to ledere siges at være god. En fredsaftale skal være baseret på den fælles russisk-japanske fælles deklaration (”joint declaration”), der går helt tilbage til 1956. Denne fælles deklaration afsluttede selve krigstilstanden. De diplomatiske og konsulære relationer kunne herefter genoptages, men der blev ikke indgået en fredsaftale.
I henhold til deklarationens artikel 9 var Sovjetunionen villig til at overdrage øerne Shikotan og Habomai til Japan – som et udtryk for Sovjetunionens ”gode vilje”, som det blev sagt, først efter indgåelse af en fredsaftale. Deklarationen blev ratificeret af de to landes parlamenter i december måned 1956. Da Japan i 1960 indgik en sikkerhedstraktat med USA tilbagekaldte Sovjetunionen løftet om at overdrage de to øer til Japan. Nu arbejdes der så, her mere end 60 år efter, på at få løsnet op for den fastfrosne situation, uanset at Japan stadig har sikkerhedstraktaten med USA, dog mest rettet mod grund af Kina. Japan er tvunget til at deltage i sanktionerne over for Rusland. Sanktionerne har dog ikke hindret Rusland og Japan i at intensivere den politiske dialog og deres økonomiske samarbejde.