Ringe udsigter for Minsk II aftalen og fred i Østukraine
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Ukraine: Det er nu en kendsgerning, at den planlagte forfatningsreform og decentraliseringsreform ikke vil være på det ukrainske parlaments dagsorden indtil videre.
Iagttagere havde ellers håbet det, for en ændring af forfatningens artikel 133 og en særstatus for Luhansk og Donetsk er en integreret del af den Minsk II aftale, der blev vedtaget den 12. februar 2015 med tilslutning også fra ukrainsk side.
Tilhængere af Petro Porosjenko’s parti har appelleret til forfatningsdomstolen for at få sat emnet på dagsordenen, indtil videre uden resultat. I august 2015 vedtog det ukrainske parlament ellers ved en 1. behandling, under stor postyr, ændringer i lovgivningen, der skulle muliggøre gennemførelsen af decentraliseringsreformen, men dette førte ikke til en ændring af forfatningen.
Porosjenko selv indrømmer, at lovprocessen er gået helt i stå og agter indtil videre ikke at foretage sig mere. Den tyske udenrigsminister Frank Walter Steinmeier har gentagne gange forsøgt at få sat Minsk II på skinner, og den russiske befuldmægtigede for kontaktgruppen for Ukraine, Boris Gryzlov har ifølge Itar-Tass for nylig foreslået en samtidig vedtagelse af en forfatningsændring og indførelse af en særstatus for Donbas-regionen. Ændringerne skulle efterfølgende godkendes i kontaktgruppen. Men som det ser ud nu har dette lange udsigter.
Kijev arbejder for den rækkefølge, at regeringen i Kijev først overtager grænsekontrollen mod Rusland, og at der først derefter gennemføres lokalvalg i Donetsk og Luhansk. Minsk II har dog angiveligt den stik modsatte rækkefølge, først forfatningsændringen og en ny permanent selvstyreordning for Donbas og først derefter overdragelsen af grænsekontrollen til regeringen i Kijev.
Problemerne omkring decentralisering og forfatningsreform skaber uundgåeligt problemer for Porosjenko i forhold til Tyskland og Frankrig, der sammen med Rusland fik forhandlet Minsk II aftalen på plads.
På den økonomiske front bragte onsdagen dårligt nyt. Økonomiminister, den litauisk fødte Abromavicius, trak sig fra posten, angiveligt efter en konflikt med Ihor Kononenko, lovgiver og Porosjenko’s forretningspartner.