Præsidentvalget i Moldova, fronterne er trukket hårdt op
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Moldova: Den 1. november afholdes der præsidentvalg i Moldova. Traditionen tro er fronterne trukket hårdt op. Det fastslår Madalin Necsutu i den analyse for Balkan-tænketanken BIRN (15.10.20), Den siddende præsident Igor Dodan kæmper for at få en ny anden valgperiode. Endnu engang drejer et valg i Moldova sig et langt stykke om, hvorvidt landet skal bevæge sig mod Øst, mod Rusland, eller mod Vest, mod EU/USA.
Igor Dodon, 45 år, er mest orienteret mod Rusland, mens hovedudfordreren Maia Sandu står for en pro-EU linje. Sandu, 48 år, er uddannet fra Harvard og er tidligere rådgiver ved Verdensbanken. Meningsmålingerne spår et tæt løb mellem de to, i de fleste giver Sandu et beskedent forspring.
Moldova er Europas fattigste land. Nul-sum spillet, enten Rusland eller Vesten, er dybt skadelig for landets økonomi, for Moldova handler stort set lige meget med EU og med Rusland. Landet er lige nu hårdt ramt af corona pandemien, og det i et land hvor arbejdsløsheden og fattigdommen har fået hundredetusinder til at søge (ofte underbetalt) arbejde i udlandet. 6 andre kandidater stiller op, men alle regner med, at 2. runde af præsidentvalget kommer til at stå mellem Dodon og Sandu. Rusland og EU/USA har aktivt blandet sig altid i valgkampene i Moldova. Trods sin beskedne størrelse er landet geostrategisk vigtigt placeret. Rumænien er altid på banen.
28 september holdt Igor Dodon en videokonference med Putin og diskuterede her muligheden af at få russisk bistand til tørkeramte bønder i Moldova og derudover et lån svarende til 200 mio. euro. Dette skal efter planen hjælpe ham på valgdagen. Dodon har også meddelt, at han har bedt det russiske olieselskab Lukoil om en 10-12 pct. reduktion på diesel til landmænd i Moldova. Dertil kommer løfter om flere penge til infrastruktur-projekter. Dodon støttes ved valget af Molodovas Socialistparti.
COVID-19 pandemien er et problem for Dodon. Infektionstallet er højt. Med 3.5 mio. indbyggere har Molodova 55.000 bekræftede smittetilfælde og 1.330 døde. Maia Sandu har ikke overraskende slået på, at de mange smittetilfælde et langt stykke skyldes den udbredte korruption. Sandu støttes ved valget af EPP, sammenslutningen af europæiske kristelig-demokrater.
6 andre kandidater stiller som sagt op ved valget. Vigtigt er naturligvis, hvem de vil støtte i valgets 2. runde. Sandu’s nærmeste konkurrent er formentlig Andrei Nastase, en tidligere allieret og leder af Platformen for Værdighed og Sandhed. Vælgere i Transnistria regionen vil kunne stemme ved valget.