Ny CDU-chef orker ikke De Grønne, men hvem bliver kanslerkandidat?

Armin Laschet. Foto: Olaf Kosinsky / Wikipedia

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Den nye CDU-chef Armin Laschet kritiserer De Grønne og siger, at de har alt for meget ideologisk og venstreorienteret tankegods med i bagagen. Det sagde han til den sydtyske lokalavis „Stuttgarter Zeitung“.

Senest har venstrefløjen hos De Grønne fremsat et forslag om forbud mod opførelse af enfamilieshuse af klimamæssige årsager, hvilket ikke falder i god jord hos det borgerlige parti CDU.

Med henblik på en mulig sort-grøn koalition efter valget sagde CDU-chefen, at CDU/CSU og De Grønne er politiske modstandere, men et valgresultat kan betyde, at de to partier bliver nødt til at samarbejde. Ifølge de seneste meningsmålinger er det kun CDU/CSU og De Grønne, som kan mønstre et flertal i Forbundsdagen, hvis der var valg i morgen.

„Men indtil videre er der ikke et fælles projekt eller en fælles idé. På det punkt er modsætningerne for store“, lød det videre fra Laschet, som rettede sin kritik til et medie i delstaten Baden-Württemberg, hvor De Grønnes højrefløj har regeringsmagten i form af ministerpræsident Winfried Kretschmann.

De seneste meningsmålinger viser en tilbagegang for CDU/CSU efter valget af Laschet som Merkels afløser. Partiet er gået fra ca. 37 procent til 33 procent. Den nye formand blev valgt på at videreføre Merkels linje, og det har åbenbart fået en del vælgere til at søge mod FDP, som tilsyneladende har erobret Merkel-kritiske borgerlige vælgere. Partiet lå indtil for nyligt på spærregrænsen på 5 procent, men ifølge de seneste målinger er partiet oppe på 8-9 procent.

Tilbagegangen for CDU/CSU kan blive afgørende for, hvem der bliver valgt som kanslerkandidat. Bayerns ministerpræsident Markus Söder, som tidligere har været varm fortaler for et samarbejde med De Grønne, er umiddelbart vælgernes favorit ifølge flere meningsmålinger.

Til Söders fordel tæller, at han muligvis vil kunne erobre vælgere tilbage fra det højreradikale parti AfD, som står stærkt i de tidligere østtyske delstater. Omvendt kan et valg af Söder medføre, at typiske Merkel-vælgere vil vandre til SPD, som kun mangler godt 5 procent for at kunne mønstre et flertal for en rød-grøn-rød regering efter valget i form af SPD, De Grønne og Die Linke.

Drømmescenariet for CDU/CSU er et rent borgerligt flertal efter valget sammen med FDP. Indtil videre ser det ikke realistisk ud, hvis der var valg i morgen, da den konstellation kun sidder på omkring 42-44 procent af stemmerne. I teorien er der et flertal for en regering til højre for midten med AfD, som ligger på 10 procent. Men en regeringsdannelse sammen med det indvandrer – og EU-kritiske parti vil indebære et tabu-brud, som næppe er realistisk.  

Senest har FDP meldt ud, at partiet gerne vil indgå i drøftelser om en ny såkaldt „Jamaica-koalition“ – CDU/CSU, De Grønne og FDP. Partiet har meddelt, at man er rede til at genforhandle sonderingerne efter det forrige valg i 2017, hvor FDP trak sig i sidste øjeblik. Årsagen til kovendingen skulle være, at man gerne vil gøre et nyt forsøg, nu hvor Merkel er væk efter det kommende valg i september.

Share This