Moldovas fantastiske kloster, hvor tiden er gået i stå

Orhei Vechi Foto- Dave Proffer

Orhei Vechi Foto- Dave Proffer

Moldovas mest attraktive seværdighed, Orheiul Vechi Kompleks, byder på kulturelle oplevelser fra flere århundreder. Orheiul Vechi Hulekloster fra det 13. århundrede er den meste interessante.

Af Ota Tiefenböck

Den tidligere sovjetiske republik Moldova har ikke mange seværdigheder at byde på, men landets seværdighed nummer et er til gengæld en oplevelse i særklasse.

Orheiul Vechi er et arkæologisk område smukt beliggende i en dal ved floden Raut omkring 60 kilometer fra landets hovedstad Chisinau og består af forskellige monumenter og bygningsrester fra det 3. til det 20. århundrede. Det er blandt andet resterne af en gammel fæstning fra det 14. århundrede, da landet var en del af det mongolske rige Den Gyldne Horde. Resterne af forskellige monumenter opført helt tilbage i det 3. århundrede, og fra den lidt mere nærliggende tidsramme, en kirke, som beboerne fra den nærliggende landsby Butuceni byggede i begyndelsen af 1900-tallet. Kompleksets absolut mest interessante seværdighed er Orheiul Vechi Hulekloster.

Orheiul Vechi er et kloster, som er hugget ind i en massiv klippe over floden Raut og har været beboet af ortodokse munke fra 13. til 18. århundrede. I slutningen af halvfemserne, efter at Moldova løsrev sig fra Sovjetunionen og blev et selvstændigt land, har klostret fået en ny renæssance og er i dag igen beboet munke. Ikke så mange munke som i de tidligere tider, hvor op til 13 munke boede i primitive rum og sov på senge hugget ind i klipperne, men munke som har boet på klosteret siden 1996.

Huleklostret
Indgangen til klostret ligger oppe på en klippe og fører til et kapel midt i klostret. Kapellet har i gamle dage tjent som en kirke for både klostrets munke og for beboerne i de nærliggende landsbyer, men blev i 1800-tallet, efter at munkerne var rejst fra klostret, overtaget af de lokale beboere. Det var først i 1905, at beboerne fra den nærliggende landsby Butuceni fik bygget en overjordisk kirke, som blev en erstatning for huleklostrets kirke. Den nybyggede kirke fik dog en kort levetid og blev lukket kort efter, at Stalin indlemmede Moldova, som på daværende tidspunkt var en del af det såkaldte Besarabien, i Sovejtunionen. Kirken er i dag i brug igen og er blevet gennemrenoveret.

Reut_river Foto- WikimediaHuleklostrets kapel, som imponerer med sin enkelthed og med en klar fornemmelse af dets lange historie, er dog langtfra huleklostrets eneste attraktion. Munkernes ydmyge private rum med stensenge og enkel indretning, sådan som munkerne på Orheiul Vechi Klostret boede i 1300-tallet og mange år frem er en oplevelse for sig. For ikke at tale om, klostrets terasse med den fantastiske udsigt over floden Raut, som i sig selv er en helt enestående oplevelse, og får en ekstra dimension med i købet, når den bliver betragtet fra et så historisk sted som Orheiul Vechi Hulekloster.

Orheiul Vechi Komplekset er et område, hvor århundredernes stille gang og den europæiske historie hænger i luften og kun kræver en meget lille fantasi til at forestille sig historiens ikke altid rationalle gang. Man kan fantasere om de mongolske herskere som blev slået sønder og sammen af tatarerne som blot nogle ganske få år senere i historien blev slået af russerne. Eller om de kommunistiske magthavere, som efter Anden Verdenskrig, mere eller mindre lukkede ned for alt, der afvigede fra den kommunistiske ideologi og havde en potentiale for at udgøre en trussel for det kommunistiske Rusland.

Kom før turisterne for alvor rykker ind
Dagens Moldova er et selvstændigt land, hvis skiftende regeringer forsøger, efter at landet blev selvstændig efter Sovjetunionens sammenbrud, at finde landets nye identitet og med skiftende held forsøger at finde et ståsted mellem øst og vest. Moldova er derfor ikke overerendt af turister, og selv en seværdighed i verdensklasse, som Orheiul Vechi kan man mere eller mindre få helt for sig selv.

Orheiul Vechi er fantastisk, og det der også gør den ganske enestående, er den i vestlige øjne totale mangel på turister. Så, vent ikke for længe og tag afsted før turisterne for alvor begynder at få øje for Orheiul Vechi og før souvenirboderne i området begynder at skyde op.

FAKTA
Orheiul Vechi ligger omkring 60 kilometer fra Moldovas hovedstad Chisinau. Der går kun ca. en bus dagligt fra Chisinau til Butuceni, landsbyen som ligger lige ved Orheiul Vechi. Alternativt kan man tage bus til byen Orhei, omkring 10 kilometer fra Orheiul Vechi og hyre en taxa på busstationen i Orhei. Turen burde ikke koste mere end 50-70 kroner.

Share This