Moldova, flere ønsker genforening med Rumænien
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Moldova: Andelen af befolkningen i Moldova der ønsker genforening (”unirea”) med Rumænien er steget til rekordhøjder. Det viser meningsmålinger refereret i det polske Center for Øststudier (OSW).
I 2. halvdel af marts blev genforening iflg. instituttet iData støttet af 43.9 pct., hvilket er rekordhøjt. I 2016 var opbakningen blot 15-20 pct., under halvdelen af niveauet i dag. Andelen der støtter medlemskab af den russisk dominerede Eurasiske Union er noget lavere, på 40 pct.
Den stigende opbakning til genforening med Rumænien skyldes et langt stykke den håbløse politiske situation, den tårnhøje korruption og den faldende levestandard. Moldova har ikke haft det, der blot ligner politisk stabilitet siden december måned.
Præsident Maia Sandu og hendes parti (PAS) kæmper hårdt mod Socialistpartiet (PSRM). En kendelse fra landets forfatningsdomstol har dog åbnet op for et snarligt nyvalg. Af forskere er Moldova meget rammende kaldt et ”democracy by default”.
Den stigende opbakning til genforening med Rumænien skyldes også, at et medlemskab at EU er sat på ”stand by”. At den politiske elite i Moldova ikke er interesseret i at diskutere genforening skyldes meget den uløste situation omkring Transdniestr og de udgifter, der følger med en genforening.
Der er ikke fremlagt en konkret plan for, hvordan en genforening skal ske. COVID-19 pandemien har også betydning. Rumænien har leveret flere ladninger AstraZeneca vacciner til landet og bidraget med hospitalsudstyr. Indtil nu er kun 3 pct. af befolkningen vaccineret. Flere højtstående politikere har fået vacciner fra Rumænien. Genforening med Moldova støttes af et stort flertal af rumænerne, men samme flertal er ikke meget for at betale de omkostninger, der følger med.