Mødet mellem Putin og Erdogan i Astana
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Rusland/Tyrkiet: Gas, atomkraft og korn var højt på dagsordenen, da Erdogan og Putin mødtes for få dage siden i Kazachstans hovedstad Astana i forbindelse med et regionalt topmøde. At dømme efter mødereferaterne havde de to en fælles interesse i, at leverancerne af russisk gas til gasledningen ”Turkstream” sker stabilt og at indgåede aftaler overholdes fuldt ud.
Via ”Turkstream” leveres der russisk gas til Europa via Sydeuropa. Tyrkiet skal være et ”gas hub” for russisk gas. Landene i det sydøstlige Europa boykotter ikke i samme grad som det nordlige Europa import af russisk gas. Men der er planlagt at anlægge nye ledningsføringer (”additional lines”) i forbindelse med ”Turkstream”, da der iflg. russiske medier har været sabotage mod ”Turkstream” på russisk territorium. På mødet i Astana blev også bygningen af den første enhed ved Akkuy atomkraftværket diskuteret. Arbejdet hermed skal afsluttes som aftalt, blev det understreget. Ganske som Ungarn har Tyrkiet i flere år fået opført og også finansieret atomkraftværker i tæt samarbejde med Rusland.
Aftalen i Istanbul i juli måned åbnede op for, at der nu kan blive eksporteret korn fra Ukraine og Rusland via havne langs Sortehavet. Tyrkiet og FN fik aftalen på plads. Ukraine er dog stadig afhængig af at kunne eksportere korn via andre europæiske havne, især polske. Også den aftale skal overholdes fuldt ud. Krigen i Ukraine var ikke formelt på mødedagsordenen.
Det er ingen hemmelighed, at Erdogan udadtil i ret stærke vendinger har fordømt den russiske invasion og annekteringen af Krim. Ukraine blev derimod diskuteret på et telefonmøde mellem Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov og hans tyrkiske kollega Movlut Cavasoglu. Her blev talt om at finde frem til en ”early and sustanaible” løsning og afslutning på krigen.