Kirgisistan under Japarov, fortsat tætte relationer til Rusland
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Kirgisistan: 28. januar blev Sadyr Japarov indsat som Kirgisistans 6. præsident. Hvad skal vi forvente af ham? Det spørgsmål forsøger Chrisian Marno at besvare i en analyse for ”Emerging Europe” (25.2.2021).
Kirgisistans historie er ret enestående i centraleuropæisk målestok. Det er således det eneste land i regionen, som har oplevet flere forholdsvis fredelige magtskift. Landet har over de seneste årtier også haft forholdsvis robuste demokratiske institutioner. Men ikke desto mindre har vi siden 2005 været vidner til en del ustabilitet og folkelige oprør. De andre centraleuropæiske lande har haft samme person på lederposten i det meste af perioden efter opløsningen af Sovjetunionen i 1991, Kazakhstan havde Nursultan Nazarbajev (frem til 2019), i Uzbekistan Islam Karimov (frem til 2016), i Turkmenistan Gurbangulu Berdymuhammedov (har regeret uhindret lige siden 2007). Det var ironisk nok Kirgisistans relative åbenhed og den deraf følgende ustabilitet, der gav Sadyr Japarov muligheden for at komme til magten i januar. Japarovs personlige historie har været ret så broget. Han var fængslet i to omgange siden 2012. I sidste omgang var han anklaget for kidnapning, netop da urolighederne brød ud efter parlamentsvalget i 2020.
Japarov har som en af sine første handlinger som præsident styrket forbindelserne til Rusland. Han har også styrket landets udøvende magt, herunder præsidentembedet. Umiddelbart har det højnet hans popularitet i befolkningen, for rigtig mange ønsker mere stabilitet. Spørgsmålet er, om de samtidig får et autokrati. Japarov og hans parti ”Mekenchil” har lagt hårdt ud, med udgangspunkt det populistiske slogan gående på: ”Magten til folket, tyvene skal i fængsel”.
Den ny grundlov gør ”impeachment”, at straffe præsidenten, mere vanskeligt. Som sagt har Japarov allerede besøgt Vladimir Putin. Det nære forhold til Rusland er ikke noget nyt, også den forrige nu afsatte præsident Almazbek Atambajev betragtede Rusland som en strategisk partner. Japarov har lovet Putin at fastholde russisk som officielt sprog. I interviews til russiske medier har, refereret på ”Eurasianet” (1.3.2021), har Japarov endda udtrykt ønske om udvidet undervisning i russisk i sit land. Russiske lærere er velkomne til at påtage opgaven.
Mange fra Kirgisistan arbejder i Rusland som migrantarbejdere. Japarov ønsker aftalerne herom fastholdt og gerne forbedret. Den russiske vaccine Sputnik 5 bruges i Kirgisistan i kampen mod corona pandemien. Rusland har desuden ydet Kirgisistan støtte til narkobekæmpelse og har derudover ydet et beløb svarende til 20 mio. dollar til stabilisering af landets statsbudget. Over de senere år har Rusland eftergivet Kirgisistan en gæld, der samlet svarer til hele 700 mio. dollar.
Samhandelen har været ret stabil, uanset COVID-19. Den er på årligt 1.5 mia. dollar. Japarovs næste rejse gik til Kazakhstan i begyndelsen af marts. Han har også talt i telefon med Kinas leder Xi Jingping, som inviterede ham på statsbesøg i Kina.