Kina og Rusland afholder militærøvelser sammen med Sydafrika
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Rusland/Sydafrika/Kina: Mellem 17. og 24. februar vil Kina og Rusland afholde militærøvelser sammen med Sydafrika. Det oplyser Sydafrikas udenrigsminister Naledi Pandor. Han siger, at øvelserne er udtryk for en naturlig udvikling i forholdet til lande, som Sydafrika betragter som venner. Sydafrika støtter ikke den russiske invasion af Ukraine, tværtimod, men det forhindrer ikke Sydafrika i fortsætte de politiske kontakter til Rusland. Sydafrika har som andre lande uden for Europa forholdt sig neutralt under Ukraine krigen og erklæret sig villig til at være mægler.
Pandor mener, at Vesten inden den 24. februar 2022 overhørte advarsler fra eksperter og siden har handlet arrogant og uansvarligt. De sydafrikanske holdninger stemmer godt overens med udmeldinger fra mange andre lande uden for Europa. Det ”globale syd” køber ikke den verdensorden, som USA og Vesten ønsker sig. De ser mest de vestlige mål som udtryk for et moralsk korstog under dække af geopolitik.
De har selvbitre historiske erfaringer med vestlige landes adfærd som kolonimagter. Det spiller bestemt en rolle, og Rusland og Kina forstår at udnytte det. Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov har været på flere rundrejser i Afrika, holdt eksempelvis for nylig møde med Malis præsident. I august 2020 gennemførte to officer et kup i Mali og tvang franskmændene til at forlade landet. De havde været uddannet i Moskva. Soldater fra den meget omtalte russiske Wagner milits har også opereret i Mali.Rusland skønnes at have indgået militære aftaler i et eller andet omfang med ikke mindre end 36 afrikanske lande. Da Ukraine holdt videotale til afrikanske ledere sidste år, lyttede kun få med.
Neutralitet under Ukraine krigen kendetegner ikke alene afrikanske lande, også lande i Latinamerika, Mellemøsten og i Asien. Præsidentskiftet i Brasilien med Lula som vinder har styrket Brasiliens neutrale linje i Ukraine konflikten. Der er behov for en ”countervailing force”, en ny alliancefri bevægelse, der ikke bøjer sig for stormagtsdiktater, siger Indonesiens udenrigsminister Retno Mersudu.
De centralasiatiske lande er tæt på konflikten i Ukraine og derfor i en svær position. De forsøger at optræde neutralt, at føre flervektorpolitik. Hviderusland var før invasionen værtsland for fredsforhandlinger. Siden krigens udbrud er Lukasjenko blevet presset til at rykke tættere på Rusland. Den ny alliancefri bevægelse er i dag ikke så godt organiseret som under den gamle kolde krig. BRICS, samarbejdet mellem Sydafrika, Brasilien, Indien, Rusland og Kina viser også, at Kina og Rusland ikke er alene.