Journalistik under krig
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Debat: Under krig er det særlig vigtigt for regeringer at påvirke og kontrollere, hvad folk tænker og mener. Det emne diskuteres på spændende vis i mediet “other news”. Lige nu, under krigen i Ukraine, gælder det for USA og europæiske lande om at modvirke russisk propaganda. Derfor skal journalister og meningsdannere helst rette ind og “følge trop”. Hvis ikke, kan de blive fyret og/eller sortlistet. Spørgsmålet er, om journalister i virkeligheden tror på det, de skriver og siger udadtil.
USA yder milliarder af dollar i støtte til medier i udlandet for at få større opbakning til det, der anses som at være USAs nationale interesse. Forkert journalistik udlægges som disinformation. Men også disinformation fortolkes forskelligt. Som eksempel henviser de omtalte artikler i “other news” til NATO generalsekretær Stoltenbergs udtalelser for nylig i EUs udenrigskomité. Her sagde han, at Ruslands invasion af Ukraine primært skyldtes Ruslands modstand mod og frygt for ukrainsk medlemskab af NATO. Blandt Rusland “hardliners” er det ikke rigtigt. Invasionen skyldtes, at Rusland agerer imperialistisk og hader friheden. Var det en anden end selveste Stoltenberg der kom med udtalelsen var der sikkert reageret skarpt.
Journalister der rapporterer direkte fra slagmarken har altid været særlig udsat for pres. Under krigen i Irak i 2003 blev der talt om “embedded” journalistik. Journalisterne blev tvunget til at bringe det, der passede de militære ledere og underkaste sig selvcensur.
Journalisters frihed har været diskuteret lige siden den første avis kom på gaden. Som sagt i 1974 af Patrick Lawrance bogen “Journalists and their Shadows” var grov manipulation af journalistikken markant fra begyndelsen af 1950’erne, under den gamle krig og ikke alene i Sovjetunionen. McCartyismen havde som bekendt godt fat i USA. Den “kolde krig” vi kender i dag er i høj grad også en propaganda krig.
I danske medier står folk fra militæret, journalister på slagmarken og mainstream kommentatorer og “eksperter” for langt det meste af dækningen af krigen i Ukraine.